SUSTAINABLE OFFICE BUILDING

SUSTAINABLE OFFICE BUILDING

Architect
SVP architectuur en stedenbouw
Location
Utrecht, The Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Sjaak Henselmans

SUSTAINABLE OFFICE BUILDING

SVP architectuur en stedenbouw as Architects

The new entrance-building of the Waterboard Association ‘de StichtseRijnlanden’, has become the eye-catcher for the completely renewed waste water sewage treatment plant in the city of Utrecht. Before, the sewage treatment plant was hidden away between dense green borders surrounding the plot. With the build of the new entrance building called ‘Gatebuilding’, the sewage treatment plant now clearly presents itself to the inhabitants of the city.

 

The new plant uses a state of the art technology called Nereda. This biological process uses less energy for the purification, takes up less space and has a higher capacity. In addition to the design of the entrance-building, SVP was also responsible for the supervision of the whole site development and the integration of the new sewage treatment installation in a new landscape design.

 

Gate building

The entrance-building is designed as a gate: the building, literarily and figuratively forms the entrance to the water purification area. Anyone who wants to enter the terrain has to report to the gate and access will be granted by the reception staff. The office spaces, canteen, and excursion rooms are located along the length of the entire building, providing excellent views over the site area. It also gives a maximum overview for all the employees of the sewage treatment plant. From the reception, the transparent entrance hall presents a 180 degrees view from the main road to the purification area. 

 

Relationship with the terrain

The approximately 750mgate-building can be characterized as a building which is both strict and playful. The brick pendants have been designed on a rigid grid, which gives body and structure to the building. This feature also suits the formal character of the client. The playful character of the building symbolizes the freedom of nature seen around, and the purification of the water. These characteristics can be found in a number of details. The masonry, for example, is set back in relation to the pendants in the façade. By playing with the openness of the façade in accordance to the functions behind it, privacy can be created where needed but also openness where representative rooms like the entrance hall and the excursion rooms are situated. The perforated pattern in the actual gate refers to the image of rippling water, making a reference to the main function of the sewage treatment plant.

 

Eye catcher of the sewage treatment plant The gate of the building divides the building into two sections. On one side of the entrance the administrative and meeting functions are situated. The other side of the building is used as a workspace, and offers space for the storage rooms and the laboratory. The main section of the building offers the possibility to receive large groups of visitors in the future, to explain the latest treatment technology in the complex. This way the gate- building can give an important insight in one of the important functions in the city and thus create more awareness among the inhabitants of the city.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

Old Ford Road
next project

Old Ford Road

Apartments
Bow, London E3, UK - Build completed in 2020
View Project