Tamarama Beach Kiosk

Tamarama Beach Kiosk

Coasts and Parks
Tamarama Beach, Australia - Build completed in 2013
Brett Boardman

Iconic Tamarama Beach Kiosk

lahznimmo architects as Architects

Lahznimmo Architects recently completed the stunning upgrade to the much-loved iconic Sydney site - Tamarama Kiosk. Spectacular Tamarama Beach provides a unique site with striking ocean and beach views in addition to a dramatic sandstone backdrop. The new kiosk provides a safer, more functional space for visitors while preserving the ocean views and making the most of the spectacular environment.


The old Tamarama Kiosk was no longer in good repair and didn’t meet the needs of the growing local community. Waverley Council commissioned Lahznimmo architects to design a new kiosk and a services building to accommodate Council maintenance, lifeguards and Tamarama Surf Club operational and storage requirements.


The design needed to retain the same feel and sense of place, minimise the size and impact of buildings and concrete, retain green space and views, address the issues of park access and safety, and provide increased functionality.


Tamarama Park is a unique site - it is a beach park located between Bondi and Bronte Beaches on the coastline of the Eastern Suburbs of Sydney. Tamarama, also known as ‘Glamarama’, is a popular stop on the Bondi to Coogee walk. The area enjoys an iconic reputation and the beach is popular with surfers and sunbathers, families and locals. Surrounded by stunning ocean and beach views, in addition to a dramatic sandstone escarpment which wraps around the beach and park, it is a unique site for a kiosk.


The project had several major challenges. Tamarama Park is a long-established and much-loved community landmark. The new design needed to respect the deep feelings of ownership for this space in the community while reflecting the unique character of the surrounding environment. The design uses materials and colours particular to Tamarama Beach, the surrounding headland and sandstone escarpment to retain a sense of place. The buildings also sit back quietly against the landscape to become a backdrop to the varied activities of the park and beach. Designed as linear elements, the buildings form an edge to the landscape and reinforce the existing pedestrian pathways and beach promenade.


The Kiosk has reopened in a new location at the south side of the beach, establishing a new hub away from vehicles making the park much safer (pedestrian safety had been a major issue in the past). This solution preserves view lines across the park and the beach. It is also sunnier in winter so the kiosk can remain open longer in the cooler months.


As well as a kiosk the new facilities include lots of shaded seating and a ‘spill-out’ area, new showers and toilets, shady picnic tables and a much-improved children’s playground.


The project also addresses environmental concerns. The kiosk and services building maximise natural ventilation and daylight to reduce their energy requirements. Other initiatives such as solar hot water heating and low energy use lighting also minimise energy consumption.

Project team
Corte Bertesina
next project

Corte Bertesina

Farms
Str. di Bertesina, 270, 36100 Antico Casale, VI, Italy
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter