Tent House

Tent House

Architect
Sparks Architects
Location
Noosa, QLD, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
Sparks Architects

Fabritecture
Christopher Frederick Jones
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersJames Hardie
ManufacturersCapral
ManufacturersCaroma
SuppliersFabritecture
ManufacturersLysaght

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Capral
Manufacturers
by Caroma
Suppliers
Manufacturers
by Lysaght

Tent House

Sparks Architects as Architects

This forest clearing addressing a pocket of rainforest in the Noosa hinterland is approached through a typical neighbourhood of rural houses and acreage dwellings. The journey to the house continues from the street via a winding bush track through the forest which acts as a threshold between the constructed world and that of the clearing, a place remnant of early settlement in the region; a camp.

 

Flanking the northern side of the camp is a lush tropical wall of trees, 40m tall. A small creek along this boundary also provides a riparian corridor for local flora and fauna.

 

Due to the limited size of the clearing the house needed to address the full height of the forest ‘wall’ and look to capture the sky above, or risk a feeling of confinement. The scale and density of the surrounding forest also reduces winter sun penetration to the site and ultimately creates its own micro-climate.

 

The brief called for a 3 bedroom family dwelling with a central open plan living and kitchen space. Responding to this and the unique site, the living space feeds to east and west corridors providing bedroom access, and nooks for study, day bed and storage. The pavilion runs along the east-west contour allowing all rooms to enjoy the rainforest view to the north maximizing winter solar gain.

 

The architectural response is a dual concept, pairing an operable insulated box for cooler months that opens to a tent-like amenity in warmer months. The walls, or doors, of the box slide open manually, while the roof, or lid, has an automated sliding operation. With the roof fully open the translucent tent membrane comes into view and a new volume, light, and material is experienced. As the doors slide open the forest wall becomes an architectural element; a natural wall that contains a broader space of the house plan, stretching it across the remaining clearing and garden.

 

The tent roof serves as a ‘fly roof’ above the insulated roof and takes the brunt of the heat load. The void between the two roof elements allows for a simple stack ventilation process. The varied pitches of the tent roof maximise winter sun penetration and protects the east, west and southern exposures.

 

The choice of dark grounding colours for the box forms a contrast against the white tent and supporting structure. A relationship between the two is nevertheless achieved through subtle shaping of the box – rounding the corners of the building and cabinetry, and expressed CHS columns.

 

Two primary architectural elements; shelter and security, are tested within this proposition. A dual mode of habitat is achieved - an enclosed and sheltered mode, and the other open and expansive allowing the occupants a direct relationship to their natural surroundings. The building ultimately provides a spatial opportunity that flexes between an interior and an exterior condition at the users’ discretion.

 

This deceptively small yet undeniably dynamic building allows for the owners to live simply and comfortably whilst maximizing their engagement with a very special site.

 

Sustainability statement:

The design follows proven sustainable strategies in the siting, planning and orientation. The project maximizes passive solar gain, encourages natural cross ventilation and with the ‘fly roof’ over the pavilion taking the brunt of the sun and heat a further stack ventilation process takes place. Rainwater is retained in 3 x 18’000 litre aqua plate tanks and is used for general house purposes and to also maintain the veggie patch. Sunlight is captured in a small photovoltaic system with the ability to expand cell numbers and storage.

 

Several large Tallowood trees where felled to clear the site then milled and seasoned and used for all door and window reveals and solid timber joinery details – notably the bulwark like handles to the robe doors. Series of endemic plant stock was planted extensively throughout the site. Onsite mulching utilized fallen trees and conditioning of existing soil using only on site materials. Full site water filtration & infiltration system with a series of dry creek beds, swales and waterfall assisting in water use sustaining plants in lieu of a plumbed irrigation system.

This story is available in multiple languages

Verrierdale House (PTFE TX30)

Fabritecture as Suppliers

The Verrierdale Tent House is a custom residential canopy structure, designed by Sparks Architects. Fabritecture designed, engineered, and installed the exterior architectural fabric structure over the house.


The house features a retractable ceiling system to fully appreciate the surrounding environment. The walls and doors also manually slide away, allowing an exceptional interaction with nature. The fabric roof shelters the house below from heat, rain, and leaves, while allowing through maximum light.


Ferrari TX30 premium fabric was chosen for its excellent translucency and 25year manufacturer’s warranty. Structural guy cables with stainless fittings hold large masts in place to support the membrane over the ceiling. 

This story is available in multiple languages
Share or Add Tent House to your Collections
Sibling Spice
next project

Sibling Spice

Restaurants
56-58 Koornang Road, Carnegie VIC, Australia - Build completed in 2017
View Project