The Cosmopolitan

The Cosmopolitan

Architect
BOGDAN & VAN BROECK
Location
Brussels, Belgium | View Map
Project Year
2019
Category
Offices

Shopping Centres

Apartments
Stories By
BOGDAN & VAN BROECK

STENI AS
BOGDAN VAN BROECK-Jeroenverrecht
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade panelsSTENI AS
Sliding panelsHunter Douglas Architectural
Suspended ceilings in the collective corridorsRockfon
Sanitary equipmentVan Marcke Group
Lining of the walls of collective corridorsVescom B.V.
Gutters integrated in balconiesACO

Product Spec Sheet
Facade panels
Sliding panels
Suspended ceilings in the collective corridors
by Rockfon
Sanitary equipment
Lining of the walls of collective corridors
Gutters integrated in balconies
by ACO

The Cosmopolitan

BOGDAN & VAN BROECK as Architects

The ‘60s high-rise slab, standing perpendicular to the street, was a rare modernist insertion into the former Brussels’ trading port. Originally built as an office block, it suffered years of neglect. When the real estate developer Besix Red launched a competition for the building’s refurbishment, only the two lowest floors were used by a polyclinic. The proximity of Brussel’s Canal Zone and North railway station provided the impetus for redeveloping the building’s office spaces into 130 comfortable dwellings ranging from compact studio flats to generous three-bedroom apartments higher up, with unique views to the east and west. The building is now a mixed-use property: the first two floors contain 1.500 m² of commercial/office space. At the south-east corner of the site, a new building with 26 dwellings was added to mark the volumetric transition between the high-rise and the neighbouring row of houses. The underground parking connects both buildings and features 170 cycle parking spaces. The project relies on a soft mobility concept to go far beyond regulations and significantly reduce the number of parking spaces from more than 150 to 50.

 

The Cosmopolitan shows that an inventive strategy of targeted adjustments - both in-depth and on the surface - can give a new lease of life to buildings from the post-war building boom era and help improve the quality of life in a densely populated, diverse city.


The design strategy is based on a critical review of the modernist insertion with no direct access to the street, as well as on an analysis of the potential of the existing load-bearing frame. The existing grey façade was removed, exposing the concrete skeleton. Following a rigorous and precise reinforcement of the framework, the building was extended by adding three floors, which emphasises the slim silhouette. The preservation of the existing structure offers unique ceiling heights of more than three metres in all units.


On the West and East façades, a new slice of generously sized balconies nestles in a secondary lightweight steel structure, binding it all together from top to bottom. The double‑height access hall provides a visual extension to the exterior space. Two rows of double-height arcades running along the public lower floors give definition to the sheltered pedestrian path crossing the property. Consequently, the entrance of the building is brought to the street, anchoring the building in the urban fabric.

 

White aluminium sliding panels, subtly perforated, serve as a protection against sun and wind on the balconies, creating a permanent yet fluctuating play of light and shade that animates the façades and allows the building to become a landmark in Brussels’ skyline. The grids of balconies and speratation panels are supported, on the first two levels, by a colonnade of diagonal pillars. Both buildings, old and new, are clad with large panels made of lightly polished white natural stone aggregate that enhance the elegant appearance of the ensemble. Above ground, trees and a variety of high grasses turn the semi-public areas into a welcoming and attractive urban area.

 

Material Used:
1. Facade cladding: lightly polished white natural stone aggregate, STENI 
2. Flooring: rubber floors in the collective corridors, Objectflor
3. Doors: entrance apartment doors, ERIBEL
4. Windows: Aluminium windows, PIERRET SYSTEME 
5. Gutters integrated in balconies: Aco Drain
6. Sliding panels: Hunter Douglas
7. Exterior balustrades: TECTUM
8. Exterior lighting (in the balconies): Bel Lighting
9. Elevators: Schindler
10. Suspended ceilings in the collective corridors: Rockfon
11. Lining of the walls of collective corridors: VESCOM
12. Interior light-weight walls: Knauf
13. Sanitary equipment: Van Marcke
14. Kitchens: AL-AL

This story is available in multiple languages

Revitalised 1960s apartment building

STENI AS as Facade panels

A neglected 1960s tower block has been transformed into an architectural landmark in the “EU capital” of Brussels. The façade of the combined apartment and office building known as “The Cosmopolitan” has been clad in façade panels from Steni.

“The architects were looking for a natural expression, and bearing in mind the ‘old’ concrete construction wanted to work with a lightweight material. So they chose Steni Nature façade panels,” explains Patrick Klijnjan.


Klijnjan is Steni’s sales representative in Belgium, and was responsible for Steni’s deliverables for the building, which included around 6,000 square metres of façade panels.

New life – new environment

In Belgium, The Cosmopolitan is cited as a good example of a creative and targeted refurbishment that has injected new life into a run-down 1960s edifice. The refurbishment is helping revitalise an area in a heavily populated city, while meeting the city’s housing needs. “The refurbishment has revitalised a popular part of densely populated Brussels. With its apartments the building is also providing the city with much-needed housing,” says Klijnjan.

From office block to urbane apartments

In 2019, when property developer Besix Red decided to refurbish the tired concrete colossus, only the bottom two floors were in use and the building was decaying.

The location in the heart of the city inspired the architects Bogdan & Van Broeck to convert the office premises into 130 modern and urbane residential units of different sizes. The bottom two floors, covering a total of 1,500 sqm, were kept for offices and businesses.

Three floors were also added at the top, bringing the total number of storeys to 16. To create a natural transition between the apartment block and the surrounding rows of houses, it was also decided to construct a new three-storey building with 26 residential units. An underground parking area links both buildings providing 50 car parking places and 170 cycle parking places.

Both the new and the old building are clad in large Steni panels with lightly polished white natural stone.

“The Cosmopolitan is a landmark in Brussels, and is visible from much of the city. This refurbishment has inspired similar uplifting initiatives for several buildings in the area,” concludes Klijnjan.

Share or Add The Cosmopolitan to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Bistró Alameda
next project

Bistró Alameda

Restaurants
San Luis Potosí, San Luis Potosi, Mexico - Build completed in 2021
View Project