THE CUBE APARTMENT

THE CUBE APARTMENT

Architect
alto design studio
Location
Ljubljana, Slovenia | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
string lightsFlos
stoolKartell
Pilastro
marble tableTom Dixon
tilesCeramica Vogue
sofaCOR
bespoke furnitureFENIX

Product Spec Sheet
string lights
stool
Pilastro by Kartell
marble table
tiles
sofa
by COR
bespoke furniture
by FENIX

THE CUBE APARTMENT

alto design studio as Architects

An initially much bigger apartment had in the past been divided into two smaller ones, one of which was then again separated into two units – one becoming this newly renovated studio apartment. The existing space was just a 27 m2 square-shaped empty room with no bathroom or kitchen connections. 

Caption

The client lives abroad and wanted this to be a small city retreat for when they visit Ljubljana. It needed to be made fully functional for two, sometimes even three or four people. It had to be equipped with everything that bigger spaces can provide, but on a very limited area, while comfort should not be compromised. So we looked at the height as our main advantage to gain more space.

Caption

As the space is 3,60 m high, we calculated we could just about fit a bathroom and a bedroom one on top of another. So we inserted a cube in the middle of our bigger cube with stairs leading to the top around it. The space below the stairs is accessible from the bathroom and is used for wardrobe, storage and a washing machine. It is all covered by curtains, so no space is lost.

Caption

The rest of the space around the cube is open and consists of the kitchen, the dining area and a living space. If need be, the sofa can be used as a pull-out sofa bed and there are drawers below the bench for extra storage space. The small space between the two double front doors is used as a small entrance hall with hangers and shoe storage.

Caption

To balance out all the sharp edges, we inserted a mask wall which consisted of three arches, two framing the existing windows and the middle one framing a mirror. Although narrow, all the space below and between the arches is functional and is used for storage space. Flos string lights are playfully positioned at centers of the arches, but also with caution as the wall above the bench needed to be clear for projections.

Caption

Since the entire apartment is quite small, yet high, we also wanted to project a feeling of a bigger continuous space, which we achieved by positioning a mirror strip all around the top of the walls. The mirror multiplies the arches and reflects light. It makes it seem as if this space was just a part of a bigger space, partitioned with lower walls. 

Caption

The client wished for a calm and neutral color palette, so we remained in more subdued tones, only wandering off in a few accents of red, orange and yellow.

Finally, we had some trouble deciding on the artwork, as the client was quite specific about things they didn’t like, that we in the end proposed that the client make a list of all the things they did like and we would have a local artist draw them.

The end result is a modern nod to renaissance still life paintings, done beautifully by a local illustrator and graphic designer Matic Flajs.

Caption
Caption
Caption
Caption
Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Share or Add THE CUBE APARTMENT to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Cala House
next project

Cala House

Private Houses
Madrid, Spain - Build completed in 2015
View Project