The Forest House

The Forest House

Architect
Kevin Lloyd Architects

Bloc Architects
Location
Umhlanga, South Africa | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Peter Oravecz – podSTUDIO Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Taps, mixers, shower rosesHansgrohe SE
Kitchen sink & prep bowlBLANCO
Basins and toiletsCeramica Catalano
SanitarywareClassic Trading
Brick PavingCorobrik
Pluvia roof drains, Concealed cisternsGeberit

Product Spec Sheet
Taps, mixers, shower roses
Kitchen sink & prep bowl
by BLANCO
Basins and toilets
Sanitaryware
Brick Paving
Pluvia roof drains, Concealed cisterns
by Geberit

The Forest House

Kevin Lloyd Architects as Architects

The Forest House is an exploration into materiality, light and the integration of architecture into the landscape. Situated in an exclusive forest estate in Durban, South Africa, the forest house strives to frame the landscape with clean horizontal lines.


The home celebrates raw materials, which helps soften the transition between built form and the precious landscape that surrounds it. This raw materiality reinforces the honesty behind the architectural tectonics of its construction.


Through subtle manipulations of materials and forms we sought to alter perceptions. By chamfering brutal edges, we revealed concretes cool elegance. Concrete Frames are propped off steel columns converting heavy and cumbersome to light and agile.


The pool straddles inside and out, pulling ephemeral reflections of sky and clouds deep into the house. The indigenous wild grasses on the roofs blur boundaries between the landscape and architecture. Besides adding an animated aural experience, the planting offers a more pragmatic insulating layer from the outside.


Conceptually, the house consists of two rectangular boxes on ground (‘Service’ and ‘Storage’ boxes), on either side of the site. On top of this another box, the ‘Living’ box, bridges across the two lower boxes.


The ‘service’ box, to the West, houses the triple garage, laundry, scullery, staff apartment, gym and office. The ‘Storage’ box to the East, houses general storage and specialized equipment. Both are clad with timber screens to ensure privacy from the open plan ‘play’ area, which sits directly under the ‘Sleeping’ box.


These two ground floor boxes serve to provide privacy from the neighbors, and frame the prized views over the Northern landscape and distant sea views.


All doors and timber screens slide away seamlessly into cavities, ensuring cavernous volumes interact directly with the landscape. This house was designed around the sub-tropical Durban climate and the young client’s social lifestyle.

Featured Projects
Latest Products
News
AT Design stacks  striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China
8 Feb 2023 News
AT Design stacks striking white volumes to create this hotel in Lishui City, China

Set atop a mountain in Suichang County in Lishui City, China, the Miwo Hotel, designed by AT Design,... More

10 Residential Kitchen Countertops
8 Feb 2023 Specification
10 Residential Kitchen Countertops

Countertops are durable work surfaces that work in tandem with cabinetry and appliances to complete... More

Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil
8 Feb 2023 News
Quaint bamboo screens dictate the elevation of this private house by Vazio S/A in Brazil

Nestled in the rural area of Serra da Moeda, a natural heritage of Minas Gerais, Marinho de Serra (M... More

Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards
7 Feb 2023 News
Nendo designs the walls of the new office of Creature Inc with an array of Pokemon steel cards

Tokyo and Milan-based design firm, Nendo unveils the new office for Creatures Inc, one of the three... More

Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children
7 Feb 2023 News
Office of Political Innovation takes a playful and irreverent design approach to design for children

On the outskirts of Madrid in Encinar de los Reyes, Reggio School by the Office of Political Innovat... More

10 carpets featured in commercial projects
7 Feb 2023 Specification
10 carpets featured in commercial projects

Carpets for offices are always a smart choice for commercial flooring because of their enticing desi... More

Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo
6 Feb 2023 News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo

Set to open in the Fall of 2023, Toranomon Hills Station Tower marks OMA's first built tower in Toky... More

Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb
6 Feb 2023 News
Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb

Foundation Fietsklim presents the design of the Fietsklim, a construction designed to make climbing... More