The Gap House
Halkin Mason Photography

The Gap House

Parnagian Architects LLC as Architects

A modern house for a couple and their family looking to slow down on Long Beach Island.  Sited on a particularly narrow stretch of the barrier island, the house takes full advantage of the lot’s unique positioning to maximize expansive views towards both the bay and the ocean.

photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography
photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography
photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography
photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography

The main bedroom suite and living spaces are elevated to the uppermost floor to capture unobstructed ocean views with an abundance of glass. Large sliding glass doors open the main living space to a generously sized, ocean facing covered deck. A band of horizontal windows stretches across the west facade, connecting the ocean to the bay. The first level, which sits just below the top of the dunes, is predominated by views towards the bay.

photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography
photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography
photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography

A western oriented screened porch is attached to a lower-level media room and lounge area. Bedrooms at this level are situated along the east side of the house, away from the early morning bustle and banter of fisherman in the parking lot of the historic fishing club, which is located directly next door. The main stair and elevator are centrally located, bisecting the overall mass of the building. Carefully placed windows at each landing frame views of the bay, inviting a moment of pause.  

photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography
photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography
photo_credit Halkin Mason Photography
Halkin Mason Photography

Eastern White Cedar shingles clad the elevated rectilinear volumes, weathering to a natural silver grey. Cement board panels, suggestive of natural stone, define the base of the building. Colored accent panels stretch out to engage the street front and draw users in towards the main entry at the ground floor.

photo_credit Parnagian Architects
Parnagian Architects
photo_credit Parnagian Architects
Parnagian Architects
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Eastern White Cedar ShinglesMaibec
Windows & DoorsAndersen Windows
Andersen 400 Series
Air & Vapor barrier membraneHENRY
Blueskin® SA
Cedar BreatherBenjamin Obdyke
Product Spec Sheet
Eastern White Cedar Shingles
Windows & Doors
Andersen 400 Series by Andersen Windows
Air & Vapor barrier membrane
Blueskin® SA by HENRY
Cedar Breather
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More

ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More