The Hairett
Thanawatchu

The Hairett

Spaceology as Architects

The Hairett is a hair salon situated in the heart of the city, Bangkok. We wanted to build a unique character that makes The Hairett different from the other feminine hairdresser shops in town. One of the challenges was the budget, so a simple material such as concrete and wall-painted are mandatory but how we can make it characteristics and unique is our goal.

photo_credit Thanawatchu
Thanawatchu

Our concept idea is to create layers of walls, all of the new walls or partitions that have been added would have different finishes to make the existing concrete walls stand out. The added wall was simply painted white and the black aluminum frame with pattern glass for partition.

photo_credit Thanawatchu
Thanawatchu

In the layout process, each haircut station has to keep a distance from the other. One of the first ideas to explore was privacy. The challenge was how to keep an open plan and still get that sense of privacy? In the beginning, we started by looking into the users' experience. Start from the entrance and all the touchpoint to get a better understanding of the users' experience.

photo_credit Thanawatchu
Thanawatchu

In the haircut area is the open plan area with an open ceiling. There are seven haircut seats in total. All of the haircut mirrors fix to the white tube column. It makes the mirror look like it's floating from the floor. There are three haircut stations together for group seating. A half-wall partition and a flooring highlighter was the space divider.

photo_credit Thanawatchu
Thanawatchu

From a concrete floor to a white painted epoxy floor. Same as the Pod Space, it has this wall that goes around one/fourth of the circle and the curtain goes around the rest of the circle with the white circular floor. The curtain allows the Pod Space to be completely closed and that gives the customers to get that privacy feeling that no other hairdressers have.

photo_credit Thanawatchu
Thanawatchu

At the back area, there is a hallway to the hair washing zone. Along the corridor, there are some product display shelves for the customers to look at hair products. In this area, the flooring colour has changed and also the floor level was increased. The whole flooring in this back area is painted dark blue. The lighting was dimmer for the user to feel more relax and calm.

Caption
Project Credits
Architects
Contractors
Product Spec Sheet

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador
25 Jun 2024 News
Las Pajareras lodge expansion features basalt walls and pine vaults constructed in the forests of Ecuador

Architects Ignacio Muñoz Bustamante and Javier Mera Luna have completed the Las Pajarer... More

Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger
24 Jun 2024 News
Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger

College Amadou Hampâté Bâ is a low-carbon, passively ventilated school located in... More

Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo
24 Jun 2024 News
Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo

London-based architecture and design studio Unknown Works has created the Armadillo, an experimental... More

MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn
24 Jun 2024 News
MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn

Brooklyn-based architecture studio MODU has recently completed Mini Tower One, a rear addition and r... More

Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More