The Hawkhead Centre

The Hawkhead Centre

Architect
Page \ Park
Location
198 Hawkhead Rd, Paisley PA2 7BS, UK
Project Year
2017
Category
Care Homes

Community Centres
Stories By
Page \ Park

iGuzzini
Keith Hunter

The Hawkhead Centre

Page \ Park as Architects

The Hawkhead Centre is a new activity and support centre for the charity Scottish War Blinded, who provide free support to ex-service men and women who have lost their sight during or after military service. The Hawkhead Centre is Scottish War Blinded’s flagship facility on the west side of Scotland, building upon the success of their existing facility, the Linburn Centre, in the east.


The centre provides a wide range of facilities to aid the charity in their work, including a sports hall, gymnasium, art room, wood workshop and a large dining area which forms the social hub and heart of the building. A significant part of the centre is the connection between the inside of the building and the new sensory garden to which it opens out, complete with planting areas, pergola, potting shed and greenhouse, encircled by existing mature oak, larch, pine and maple trees.


The design of the centre is inspired by the placename ‘Hawkhead’, the area of Paisley in which it is situated. This led to the key design move of envisaging the roof of the centre like a sweeping wing which shelters all of the activity below. This roof, which is lined in timber, has five large triangular rooflights set within it which provide light and interest to the central dining and gathering area. Every key room in the building has a visual connection to this sweeping roof and to the central gathering area, engendering a feeling of community and connection to a wider whole.


Material Used:

1. Zinc – Roofing And Wall Cladding – VM Zinc

2. Larch – External Cladding

3. Birch Ply – Internal Ceiling Linings

4. Valchromat – Internal Wall Linings - Grey

The Hawkhead Centre

iGuzzini as Manufacturers

The Hawkhead Centre is the new centre for the Scottish War Blinded charity that provides free support to former service men and women who have lost their sight during or after military service. The centre offers a wide range of facilities, including a sports hall, a gym, an art room, a carpentry workshop and a large dining area which is the heart of the building.

The project was inspired by the toponym ‘Hawkhead’, the area of Paisley where the centre is located. Page\ Park Architects have thus envisaged the roof of the centre as a sweeping wing that shelters all of the assets beneath. The roof, covered in timber, incorporates five large triangular skylights that provide light to the central dining room and meeting area. Every key point in the building has a visual connection with this large roof and with the meeting area, helping to create a sense of community and of belonging to a larger whole. From an architectural point of view, the main goal was to create a family environment, goal combined with the practical need to use materials that would help visually impaired guests be as independent as possible. Natural materials with strong tactile characteristics were chosen, such as hardwoods, rather than plastic materials, and surfaces with high levels of visual contrast. For example, the doors on the ground floor are in light maple whereas their frames are made of dark walnut to mark a clear outline around the opening. During the day, light comes mainly from above and fills the space in an even and homogeneous way, emphasizing the naturalness of the materials chosen. At night, this effect is reproduced by recessed Pixel Pro and Reflex luminaires. The light continues to come from above, and is of a warm and comfortable 3000 K colour temperature. Pixel Pro luminaires were chosen for the wooden ceiling of the wing, while the Reflex luminaires were installed in certain lower-ceiling areas, such as the lifts landing and the reception area. These areas were illuminated using Reflex luminaires with a UGR<19, to reduce any possibility of glare. The building was deliberately designed to have a strong connection with the outdoors, through a new sensory garden, the pergola, the roof and the greenhouse which blend in with the surrounding forest featuring oak, larch, pine and maple trees. Outside, iWay bollards illuminate the park alleyways particularly popular with guests.

Share or Add The Hawkhead Centre to your Collections
Project Credits
Manufacturers
Architects
Consultants
Landscape Architects
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersiGuzziniPixel Pro, Reflex C.o.B. round, iWay round
Internal Wall Linings - GreyValchromat
Roofing And Wall Cladding VMZINC
Product Spec Sheet
Internal Wall Linings - Grey
Roofing And Wall Cladding
by VMZINC
Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre
next project

Stavros Niarchos Foundation Cultural Centre

Cultural Centres
Athens, Greece - Build completed in 2016
View Project