The Linear House

The Linear House

Architect
Christos Pavlou Architecture
Location
Limassol, Cyprus | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Creative Photo Room
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingPROLED
Aluminium Windows – RABEL super thermal slim 65 Rabel Systems
Door - Rabel 62 Slim Super Therma... Minimal Sliding
Shutters/blindsEuroblinds
Thermal insulation on external walls/ roof - Dow extruded polystyrene 8cm Gevo
Underwater windowsHydrosight
Flooring interior/ exterior - marble cremamarfilLevantina

Product Spec Sheet
Aluminium Windows – RABEL super thermal slim 65
Shutters/blinds
Thermal insulation on external walls/ roof - Dow extruded polystyrene 8cm
by Gevo
Underwater windows
Flooring interior/ exterior - marble cremamarfil

The Linear House

Christos Pavlou Architecture as Architects

The project was inspired by the idea of Mediterranean scenery admiration towards olive grove, vineyards, clear blue sky, breezy south to north orientation and seasonally changes throughout the year.  The land and its environment together with the uneven topography of the site are taken as the structural principals in developing the concept of the house.  Our proposal enhances the aesthetic character of the countryside and uses our intervention to nature as a backdrop to view the Mediterranean scenery.  We designed a simple, strong silhouette to provide the setting to frame and enjoy the surroundings.

 

What particularly drawn our attention was the linearity of the plantation surrounding the plot. It seemed as though nature was calling on us to follow the linearity model of the landscape and be part of its eco system. As a result the architecture follows the lines of the surrounding vineyard landscape. The planning of the house is structured along a longitudinal axis running parallel to plantation but also coinciding with the best sun orientation, winds and views. A linear typology was chosen for the design, a concept that produces architecture of a series of spaces organized along a pathway. All spaces have specific relationship with the outside through big openings that highlight the connection that the house establishes with nature. 

 

The concept develops in four levels. Living spaces on the ground, sleeping on the first floor, services and secondary facilities in the basement and a secluded roof terrace deck on the top level extends the living space offering stunning look out to the long landscape views and sea. 

 

House and individual rooms act as in-between places and work as transitional spaces between inside and outside. Openly connected spaces , a 6 m double height living room, rooms that flow to each other, glazed floors and bridges all maximise interior space and offering unobstructed views to  gardens, pool ,olive grove and different floor levels.   The landscape is appearing in the house in a multiple guises with framed views creating a rich interior and improving the comfort and pleasure of the occupants.  Large, small or micro openings searching outside capture and filter the Mediterranean light and landscape establishing a powerful relationship between people and nature and nature and building.

 

A sliding sun blocking screen system made of expanded aluminium mesh panels covers the whole 27m length of the floor’s façade. It protects the interior from direct south sunlight reducing the amount of heat gains but in the winter panels may be slide back so that winter sun warms up the whole first floor and living room.

 

 Sustainability and energy conservation is further considered by applying the stack and cross ventilation effects. The open stairwell connecting all floors from the cool basement to the warm clerestory of the roof garden creates a solar chimney effect. Furthermore the pool-water as evaporates provides natural cooling effect throughout the living space during hot summer days. In addition 38 photovoltaic panels were installed on the roof for heating /cooling and 8 solar panels to provide hot water. 

 

Material Used :
1. Aluminium Windows – RABEL  super thermal slim 65 by Rabel systems (Cyprus)
2. Sofas –  Natuzzi Italia
3. Security systems   – Piperary security (Cyprus)
4. Automations -  Piperary smart automations
5. Wardrobes/ small furniture  -  XIMULA  flexible  system  (China) 
6. Underwater windows  –  Hydrosight  (Germany)
7. External walls -  thermal  brick 30cm thick by Lydra ceramics (Cyprus)
8. Thermal insulation on external walls/ roof  -  Dow extruded polystyrene 8cm by Gevo  (Cyprus)
9. Photovoltaic panels  -  Ergo house energy  (Cyprus)
10. shutters/blinds  -  Euroblinds  (Cyprus)
11. Flooring  interior/ exterior -  marble cremamarfil , Levantina stone company (Spain)
12. Lighting  - proled, (Germany)

This story is available in multiple languages
Greenwich Village Apartment
next project

Greenwich Village Apartment

Apartments
Greenwich Village, New York, NY, USA - Build completed in 2020
View Project