AR Design Studio Submits Plans for The Well House

AR Design Studio as Architects

Winchester based architects AR Design Studio have submitted plans for a private bespoke new build house, The Well House, located in the rural village of Shawford, Winchester.


The site is hidden down a quiet residential lane with a strong visual connection to the surrounding verdant context. From the lane the site steps and slopes towards its east boundary to meet the Itchen Navigation, a SSSI and the South Downs National Park. As a result of the existing house’s location atop the highest part of the site, the traditional three storey house is largely exposed in its current location.


While some neighbouring houses stand proud of the topography along the lane others can be seen to be sunk within the landscape, responding to the sloped landscape whilst taking advantage of the long views. Within the built context is a diverse range of houses. The piecemeal fashion along the street lacks local distinctiveness giving a sense of being evolved organically over time. This variation of buildings provides the opportunity for a proposal to add to the eclectic mix, whilst being sensitive to its context.


Upon visiting the site, it was felt that the significance of the site’s rural setting would have to inform the backbone of any design that was delivered. This rationale has been translated to the proposed design, derived from the initial concept of hunkering down into the sloping landscape to appear visually lost in the hillside against the wooded backdrop. The scheme uses a materiality of timber and brick, the timber volumes floating atop a solid brick base. From the road, the timber cladding blends with the context, whilst the heavier brick grounds the scheme.


The existing basement level is excavated to open up the lower portion of the proposed house onto its garden, whilst above this sits the first floor accommodation. Despite the house being two storeys, the lower floor is not visible from the lane and dramatically reduces the built impact.


This first floor is divided up into thee component parts, dictated by function between which are areas of circulation. In doing so the overall mass is broken up which helps the elevation to blend into its wooded backdrop. The first floor elements are then pushed and pulled in order to respond to the accommodation requirements. To the front of the house this creates a sunken courtyard and to the rear this creates some covered outdoor space at ground floor level whilst creating depth in the elevation.


To open up the sunken courtyard to the front of the house each block is splayed, creating a sense of movement within the building and opening up the inbetween spaces. This movement is also mimicked in the roof slope to better reflect that of the surrounding trees and landscaping. The eaves lines facing the street are dropped to minimise the amount of elevation visible while those to the rear open up to the views. These pitched roof elements are proposed to be a green roof planted with assorted wildflowers/perennials that will encourage biodiversity, assist with the water management of the building and soften the appearance of the building when viewed from the lane.


To help the proposal further blend into its context, the landscape strategy removes much of the existing terracing and restores the natural slope of the site, with the aim to create a garden that is wilder in nature and fosters more wildflowers and grasses. In turn this will provide the opportunity for ecological enhancements and habitat creation.
An environmental approach has also been adopted through passive devices, building fabric and technology. Passive environmental devices include the massing and orientation of the building. The three east facing volumes allow the sun to warm the house in the morning, reducing the need for heating. These volumes incorporate overhangs, as well as recessed glazing to provide solar shading to avoid overheating in the summer. This also helps to minimise the amount of light spill. Furthermore, as part of a holistic approach to sustainability, innovative technologies have also been explored, the scheme becoming an eco-house of sorts.


As such, the proposal challenges the built context with a contemporary approach, whilst minimising its impact on the surroundings, being environmentally conscious and providing opportunities for biodiversity to flourish. This has resulted in a one-off contemporary design which enhances the architectural distinctiveness of the area whilst blending into the verdant context, creating conditions for the building and its site to thrive in the future.


AR Design Studio is an RIBA chartered architects practice, based in Winchester, Hampshire, specialising in elegant and imaginative contemporary new homes, extensions, renovations and multi-plot developments. AR Design Studio’s architectural expertise and flair has been recognised by winning a number of prestigious industry awards including the Royal Institute of British Architects (RIBA) South East 2018 Award, the RIBA South East Award 2017 and the UK Property Awards 2017, in addition to being longlisted for Grand Designs House of the Year Award 2018 and more recently being shortlisted for the RICS Awards 2019 and the RIBA South East Awards 2019. With a comprehensive knowledge of planning, AR Design Studio has built a stunning portfolio of bespoke residential projects.


Featured Projects
Latest Products
News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil
1 Oct 2022 News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil

On a site in Santana de Parnaiba, Brazil, with a challenging 8-meter slope differential, Felipe Cabo... More

Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape
1 Oct 2022 News
Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape

In a leafy neighbourhood of São Paulo, architecture and interior design agency ARCHITECTS OFF... More

Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More