Tiny House

Tiny House

Location
Portland, United States | View Map
Category
Private Houses
Lincoln Barbour

Tiny House

Jessica Helgerson Interior Design as Publishers

This little house is where Jessica and her family have been living for the last several years. It sits on a five-acre property on Sauvie Island, an agricultural island on the Columbia River 15 minutes north of Portland.


The house is an interesting experiment in reduction and reuse not only because it is only 540 square feet or because it was remodeled using nearly exclusively reclaimed materials, but because the building itself is now being recycled for the fourth time. It was first built in the early 1940s as part of Vanport Village; a quickly erected development built to house shipyard workers. When Vanport Village flooded in 1948 this particular little house was floated down the river to Sauvie Island, where it became the goose-check station. Years later it was remodeled to become a rental house.


When Jessica and Yianni bought the property in late 2008, they decided to remodel it without adding to the existing footprint. Their first step was to redesign the interior for maximum space efficiency. A ‘great room’ houses the kitchen, dining room and living room with large, comfortable, built in sofas that double as twin beds for guests. Drawers under the sofas hold children’s toys and a wall of shelves houses books and more. The ceiling was opened up in the main space, but the bathroom and bedroom have lower ceilings to accommodate the parent’s sleeping loft above, accessible by a walnut ladder. The children’s room has two bunk beds as well as a full bed for guests. A pull-out closet makes maximum use of the narrow space near the bunk beds.


New high-efficiency windows come right down to the sofas and offer a fun way for kids and cats to enter and exit the house. The walls were insulated, then faced in reclaimed wood siding, most of which was found on site in one of the barns. The new floors are local Oregon white oak, and the dining table was made from locally salvaged walnut. The range is a vintage Craigslist find, and the tub was a salvaged from a friend’s demolition site. A wood-burning stove easily and efficiently heats the small house.


As part of the remodel, the worn out roof was replaced with a green roof, planted with moss and ferns gathered along the Columbia River Gorge. The green roof offers insulation as well as a playful visual counterpoint to the traditional white cottage.


Despite its size, the house is welcoming and comfortable and nearly every weekend it is full of family and friends coming from Portland to enjoy a day in the countryside. In addition to living in a small footprint, Yianni and Jessica have been working towards food self-sufficiency. Their first year on the property they built a 1200-square-foot green house, planted vegetable gardens, rows of berries, and fruit trees. They are also raising chickens for meat and eggs, keeping bees, and making cheese from the milk of a neighbor’s goats and cows.


Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More