TRILEGAL OFFICE GURGAON

TRILEGAL OFFICE GURGAON

Architect
RSDA
Location
Gurgaon, Haryana, India | View Map
Project Year
2017
Category
Offices
RSDA

Trilegal Office, Gurgaon

RSDA as Architects

Indigenous artwork, nestled in an industrial interior style with linearity defining the design vocabulary, demonstrates the persona of this office.

Reinventing the industrial ethos of corporate offices, the Trilegal office in Gurgaon fabricates a harmony between art and workspace. Housedin a corporate tower, the elegance of the Trilegal office is established by an amalgamation of design elements that parade its presence amongst the plethora of corporate masses. Indigenous artwork, nestled in an industrial interior style with linearity defining the design vocabulary, demonstrates the persona of this office. 

The spatial zoning of the 8000sft site area, is based on the rationale of fluidity in spaces. With private zones and conference rooms located on the periphery of the layout, the office is rendered with views and filtered natural light. The central core is dedicated to workstations that are devised to be accessible from every corner of the office. The conference room is coherent to the reception, encompassing easy browsing and movement for the visitors and clients. 

Understanding the functional dominance of the reception and waiting area in a work space, voluminous chunks of space are dedicatedto the same. An elaborate play of volumes inthe reception area is an important asset to the design language.The narrow corridor that leads to the workstations, is a narrative transition, that is established by the wooden bookshelf- contrasting the muted palette of the reception. The huge conference room, with the help of a foldable sliding door, can be transitioned into two individual spaces, thus accentuating the functionality of the space. The workstations are composed of minimalistic,but bold furniture which is devised to create a comfortable work environment, while their arrangement is fluid and minimal. 

The interiors of the office are strategized to exude cues of vibrant art along with sophisticated workplace ethics. To achieve this phenomenon, a balance between customised art and industrial interiors is articulated. The linear design vocabulary of the wooden battens on the ceiling fabricates a sophisticated entry, while the customised art and the vintage wooden bookshelf enhance the sense of space. The open ceiling exposing the ducts and services adds to the industrial ethos of the workstation area. The false ceiling is devised to break the monotony; it is composed of white rectangular boxes that are hung from the ceiling- andhighlighted by the bold contemporary lights.

Art made by the architect himself, communicates the interiors through colours and patterns, while they enhance the mood of the micro-environment. The colour palette comprised of white and grey-creates a calm and welcoming visual scape; however, to break the monotony, the vibrance of art is added. 

The material palette of the reception area is contrasting and hence stands out in the design. The concrete imitation wallpaper is juxtaposed with a wood-cladded wall, while the painting breaks their textures in a picturesque frame. The material composition of workstations further augments the sense of calm and transparency- with its glass dividers and minimal veneer tables. The flooring transitions from tile to carpet according to the functionality and hierarchy of the space. With an elaborated, and planned out, organic design strategy, this office imbibes a peaceful work environment in this corporate setup. 

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

El Nido House
next project

El Nido House

Private Houses
Mérida, Yucatán, Mexico - Build completed in 2020
View Project