Tube Well House

Tube Well House

Architect
Atelier Shantanu Autade
Location
Ambajogai, Beed, Maharashtra, India | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
KartikAil
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGROHE
ManufacturersDuravit
ManufacturersHäfele
ManufacturersHETTICH
ManufacturersHybec
ManufacturersLegrand

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
by Häfele
Manufacturers
by HETTICH
Manufacturers
by Hybec
Manufacturers
by Legrand

Tube Well House

Atelier Shantanu Autade as Architects

The ‘Tube-well House’ is situated in Ambajogai, Beed district of Marathwada region, Maharashtra. This project is built in response to a proposal received, which mentioned the demolishing of an existing structure in the core of a town, which was deemed structurally unfit for occupation and to build a new built form on the same site.


The proposition made to build a maternity home (hospital) with a residence in hot and arid climatic conditions. Rigorous studies of the site and the surrounding contexts, prompted to the idea of preserving memory of pre-existing elements. Elements like, an old tube well (built in basalt) and temple on the north, adjacent to the site, played a vital role in the entire evolution and synthesis of the design. Conscious efforts are taken to keep all the markers of the site intact. All foundations of the buildings were carefully positioned to preserve the existing elements for their reuse, so that they would became generators of the specific organizations and vistas. Speaking about the structure, Grandeur of the entrance is announced by the upright volume, created by a presence of a slender column and long a cantilevered wall.


The ground floor is divided into two halves by a staggered passageway, connecting front and the rear street. This passage expands public realm inside a building connecting a medical, pathology and gym area on the ground floor. The abiogenic escalier adjacent to the column below three-storied high canopy further continuous to the first floor. At the landing of steps, the doorway opens into a waiting space. The waiting area is oriented such, that frames the adjacent temple shrine. It divides the hospital floor space into a consultancy and viable areas. Second part of this typology is a residence placed on top of the hospital. Residence is connected by a subdued staircase to emphasize the experience at threshold with a massive doorway that opens into a palatial volume of the living space.


Planning of the building is done in such a way where multiple folds are created on the southern façade to encourage wind flow through gaps between them. The front Façade facing west is articulated to create a gesture like Indian havelis. Graticule windows, projecting lattice boxes and large over hangs reduce surface temperature and regulates wind flow. Significance of this lattice façade is to manifest a dichotomy of motion of privacy and participation simultaneously.


Every element of the structure is designed to hold the attention of all visitors during the transition through spaces. While making of experiences in dwellings, the conception of spaces are influenced by Indian traditional buildings. This building seeks to live in the legacy of traditions, cherishing memory of the site. These memories are marked by the presence of tube-well predominantly, which in a way governs a grammar of design. Tube-well being the emeritus, witnessed every event of evolution on site, signifies the name of the house being ‘Tube-well House’.


Material Used:

1. Duravit

2. Grohe

3. Hettich

4. Hafele

5. Legrand

6. Poliform

7. Hybec

This story is available in multiple languages
Share or Add Tube Well House to your Collections
Project Credits
ArmazemCowork
next project

ArmazemCowork

Offices
Porto, Portugal - Build completed in 2019
View Project