UBCO Skeena Residence

UBCO Skeena Residence

Architect
PUBLIC Architecture + Communication
Location
Kelowna, BC, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Andrew Latreille
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersCascadia Windows & Doors
Steel Facade CladdingVicwest
Bellara Steel Siding
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersROCKWOOL International A/S
Fiiber cement panelSwisspearl - Building envelopes and living spaces
ManufacturersSoprema

Product Spec Sheet
Steel Facade Cladding
Bellara Steel Siding by Vicwest
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
Manufacturers
by Soprema

UBCO Skeena Residence

PUBLIC Architecture + Communication as Architects

Defined by sun floods, through views, and candy-coloured stairwells, the new, six-storey Passive House Skeena residence provides 220 modified traditional bedrooms and support amenities. Completing an ensemble of buildings surrounding the Commons lawn at UBC Okanagan campus in Kelowna, BC, the residence provides easy access to outdoor green space for picnics, fitness, or just hanging around.

photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille
photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille

More than with conventional building methodologies, an integrated design process is vital to achieving Passive House. A conventional design process begins with broad strokes and becomes further refined with each iteration. With Passive House, however, details rule: even fasteners become an essential element because of their ability to conduct heat. Designing the details in preliminary phases allows for accurate energy modeling.

photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille
photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille
photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille
photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille

The Passive House process accelerates decision-making and is heavily weighted toward preliminary design with significant time and cost savings achieved by working through problems in the beginning.

photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille
photo_credit Andrew Latreille
Andrew Latreille

Energy invested early in the design pays off over the lifetime of the building. To demonstrate the efficiency of the residence: at the coldest point in the year, more than ¼ of the heat required for the building is supplied by student body heat.

Caption
Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More