Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Uniqlo Tokyo

Uniqlo Tokyo

Architect
Herzog & de Meuron

Nomura Co., Ltd.

Takenaka Corporation
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Shops
© Nacasa & Partners

Uniqlo Tokyo

Herzog & de Meuron as Architects

Founded in Hiroshima, Japan in 1984, Uniqlo is a global apparel retailer with over 2200 stores worldwide. In 2019 Uniqlo approached Herzog & de Meuron to reinvigorate an existing department store building in Ginza as a new global flagship store named UNIQLO TOKYO: a store showing the full range of Uniqlo’s “LifeWear” and embodying the philosophy of high-quality, functionality, affordability, innovation and enjoyment for everybody.

 

The existing building Marronnier Gate is located at the edge of the dense urban fabric of Ginza, a district in the center of Tokyo with a high concentration of luxury stores. In contrast, adjacent to the site is the open expanse of a wide avenue and elevated roadway. Thus, there are two perceptions of the building – tight, fragmentary glimpses from Ginza, and broad vistas from the roads and trainlines to nearby Tokyo Station. In both cases the exterior is perceived as a closed volume, revealing little of its content.

 

Marronnier Gate was built in 1984 to house the first large-scale Parisian-style department store in Tokyo. The building was designed to provide a then-innovative focused shopping experience with multiple stores within the same structure. Service areas were placed at the perimeter to maximize sales areas with open and flexible floorplans, but these cut off the relationship between levels and to the city outside. Suspended ceilings of a single consistent height concealed the building services and the elaborate column and beam structural concrete frame. This anonymous, insular shopping environment lacked internal spatial connections and external visual relationships, and did not meet Uniqlo’s aspiration for a customer-friendly flagship store.

 

Revealing a specific identity
A study of the original structural drawings and an early site visit revealed the practical beauty of the building’s original concrete frame. Aiming to expose this ‘found’ construction both externally and internally, all extraneous elements such as cladding, suspended ceilings and additions were removed in an exercise of design through subtraction.

 

The resultant concrete grid is appropriated as a raw but muted framework to display Uniqlo’s colorful products. An open network of beams and columns remains visible throughout the store’s interior and exterior. To strengthen the holistic reading of the frame yet still provide for specificity, infills in a variety of materials are applied to each location and function: floors of stone, concrete, timber and metal; ceilings of colored panel and mirror; external facades of glass and cement studded with glass beads. The structural frame’s strong orthogonal presence is humanized by its exceptions, lending unexpected character to the typical retail environment.

 

A precise surgery in parts of each floor slab create visual and spatial interconnections including double-height entrances and an interior quadruple-story plaza which extend the vitality and voyeurism of Ginza street life into the heart of the store. Remarkable views are attained from all retail floors. Existing beams span across the void, some with a mirrored underbelly to fragment its spatial perception. Where the slab is cut away, the raw edge of the concrete and steel is left exposed as a glimpse into the construction process. The “shelves” created by the concrete structure are either left open or punctuated with large wooden vitrines or digital screens, creating a central display and open gallery strategy for large site-specific installations.

 

Where the building meets the street, the exposed concrete frame becomes a type of “arcade” that welcomes shoppers off the street. The structure is left open at the two corner entrances, anticipating the tall plaza inside, with full-height glazed facades. Mirrored exterior ceilings reflect the interior displays, bringing Uniqlo’s products into the visual periphery of pedestrians. Distinct signage cubes – a reference to Uniqlo’s graphic identity -- define the outer edges of the building and mark Uniqlo’s presence in the city from all sides. These cubes offer an opportunity to display dynamic graphics from designers and artists, becoming part of Ginza’s active nighttime image.

 

Marronnier Gate returns to its essence: by stripping away a conventional retail interior, the functional beauty and simplicity of the building’s original concrete skeleton is revealed and is used to generate new spatial excitement and possibilities. UNIQLO TOKYO and its beloved products are no longer hidden and now shared with the city outside.

Project Credits
LED Signage Consulting
Executive Architect (Interior), Main Contractor (Interior)
Executive Architect, Structure Engineering, MEP Engineering, Main Contractor
Digital Graphic Design
Product Spec Sheet

Social housing for the elderly and a Temporary
next project

Social housing for the elderly and a Temporary

Apartments
Barcelona, Spain - Build completed in 2020
View Project