University of Louisville Physicians

University of Louisville Physicians

Architect
GBBN Architects Inc.
Location
Louisville, KY, USA
Project Year
2018
Category
Bridges

Universities
Brad Feinknopf
Product Spec Sheet

ElementBrand
PATINA - blue-grey, flat seam installationRHEINZINK
Johnsonite Arcade Tonal Rubber Sheet, various colorsTarkett Ltd
Round HSS steel, ranging from 6” to 16” diameterTnemec Inc.
Mature Select Premium No-wax Sheet, 492 Natural American Cherry – 2mmTOLI
VNE24-63 with V933 digitally printed frit in Warm GreyViracon

Product Spec Sheet
PATINA - blue-grey, flat seam installation
Johnsonite Arcade Tonal Rubber Sheet, various colors
Round HSS steel, ranging from 6” to 16” diameter
Mature Select Premium No-wax Sheet, 492 Natural American Cherry – 2mm
by TOLI
VNE24-63 with V933 digitally printed frit in Warm Grey
by Viracon

University of Louisville Physicians, Novak Center Connector Bridge

GBBN Architects Inc. as Architects

A BRIDGE LIKE NO OTHER HELPS REDUCE ANXIETY FOR CHILDREN AND FAMILIES AS THEY APPROACH A NEW MEDICAL OFFICE BUILDING AT THE UNIVERSITY OF LOUISVILLE PHYSICIANS.

 

How do you design a pedestrian bridge that captures the imagination of a child, leverages the unique attributes of a site, and celebrates an engineering program for a major university? By thinking like a kid and designing with precision. We set aside straight lines in favor of the kind of off kilter slopes a child might draw.

 

The soaring roof height allows everybody to experience a child-like sense of wonder. All who cross can contemplate the connection between architecture, engineering, and sculpture…or just have fun. Either way, the bridge helps ease anxiety through positive distraction as children and families approach the Novak Center for Children’s Health at the University of Louisville Physicians.

 

The unique attributes of this tight urban site drove the center supported, double cantilever design. Exposed steel girders and beams branch out from central supporting columns. Sloped facades allowed us to use lighter columns and reduce by 22% the amount of steel that would typically be required for a pedestrian bridge of this size.

 

The ceramic frit patterning on the glass enclosure may appear random, but its density or openness reflects the structural forces at work at various points. The frit also informed the meandering ‘streams and pools’ on the floor and dapples incoming sunlight. Sunny or rainy, winter or summer, day or night, playful or serious, walking to the doctor’s office will never be the same. Project done in collaboration with Uzun+Case and Formations Studio, LLC.

Project Credits
Ryerson University Student Learning Centre
next project

Ryerson University Student Learning Centre

Universities
341 Yonge Street, Toronto, ON M5B 1S1, Canada - Build completed in 2015
View Project