Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Upfield office The Attic

Upfield office The Attic

Architect
Johan De Wachter Architects
Location
Nassaukade, Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Sonia Mangiapane
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureAhrend
FlooringForbo Flooring Systems
FurnitureArper SPA
Inner wallsEspero BV
ManufacturersPhilips Lighting Signify
ManufacturersAbet Laminati

Product Spec Sheet
Furniture
Furniture
Inner walls
Manufacturers
Manufacturers

Upfield office The Attic

Johan De Wachter Architects as Architects

Unilever has split off the margarine and spread department that will continue as an independent company called Upfield. The new company will bring together all its Rotterdam activities on one site. Offices, Research & Development, Logistics and production will take place in one building complex. The ground floors of the site are in use as factories for different products, logistics areas and warehouses. The upper floors are unused or underused. In this project JDWA investigated how and which building parts could be reused for the new office and meeting programs. Two projects are realized up till now: the Becelhuis(2018) and the Attic & Villa(2019).

 

New Way Of Working
All interventions represent the companies ambition to work differently. Next to a large number of workstations, different types of formal and informal meeting rooms are realized. Because of the special kind of work Upfield does, also kitchens and tasting counters are part of the program. The aim was to create a creative and dynamic workspace by activating the standard office program with a mix of informal and formal meeting rooms. The workplaces become fully flexible, which fits a contemporary agile working environment.

 

Identity &Character
The designs for both Attic and Becelhuis represent the new identity of the new company Upfield within the historical context in Rotterdam. The interiors are designed in close collaboration with the company’s representatives, in this way it aims to represent the ambition for the future of Upfield. Materialization, concepts of working, furniture and green are examples of this.

 

Attic & Villa
The office space for Attic is located on the attic floor of the oldest factory building on the site. As a result, the building has historical qualities. In order to realize a contemporary landscape office, several interventions have been made. First of all, a number of walls without historical value have been demolished, this creates more possibilities for redesign. The meeting rooms have been designed as furniture pieces with functions like telephone booths, repro spaces, product displays and space for technical installations integrated in the walls. In this way, the space is divided into different zones, each with its own character. The different floors of the villa and the attic are connected by a void, the double wooden gable roof is now visible from different floors. Finally, a part of the tiled roof has been replaced with glass. The new workplaces are therefore provided with light and have a view over the river Maas.

 

Sustainability
Sustainability has been a main issue during the design process. Through intensive reuse and transformation, the building use has been optimized. The various interventions in the existing, the intensive renovation of the buildings exteriors and the new interventions in the interiors will extend the life of the buildings. The buildings continue their life with a new layer of character added to the historical layers.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
Hospital Oncopole Oran
next project

Hospital Oncopole Oran

Hospitals
Oran, Algeria - Build completed in 2020
View Project