UVEK Pulverstrasse Ittigen

UVEK Pulverstrasse Ittigen

Architect
Berrel Kräutler Architekten
Location
Ittigen, Switzerland | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Damian Poffet

Administration Building on Pulverstrasse in Ittigen

Berrel Kräutler Architekten as Architects

Since 2006, the administrative centre of the federal authorities in Ittigen has housed agencies of the Swiss Confederation, namely the departments of environment, traffic, energy, and communications. In an open competition for a two-stage expansion by 900 workstations, the jury chose the proposal by Berrel Kräutler Architekten. The existing complex is being extended with logical consistency via a pair of elongated, compact buildings having the same alignment. Emerging is a vibrant campus with rhythmically staggered open areas and pathways. By 2020, the first building was finished, and it is now occupied.

 

In plan and section, the new seven-story building is clearly structured volumetrically. Configured around a central concrete core are circumferential stories consisting of a composite wood-concrete construction. Found at the building’s heart is an astonishing spatial sculpture, an atrium framed by two curving staircases. Interfused by a number of massive elements, it nonetheless allows sunlight to reach the ground floor. This enthralling interior, with its varied views, reflects a spirit of exchange and community. Found here are conference rooms and lounges. 

The single and open plan offices are strung along the façade; their spatial and technical flexibility allows them to be partitioned as needed. They offer superb views and optimal lighting and ventilation, and moreover a warm atmosphere generated by the use of wood and wool carpeting. The façade has vertical wooden slats and projecting parapet strips, integrating the building in the existing campus. The thicknesses of the slats increases as they ascend, reducing the amount of glazing where more daylight enters.

 

Existing landscape elements were taken up and developed in conjunction with the designs for the other areas of the new buildings. Arising along the banks of the Worble River is a spacious landscaped zone whose vegetation is typical of floodplain meadows. On the hillside, walking trails leading through the woods have been upgraded, and shadowed areas installed for rest and relaxation. Where autos were formerly parked between buildings, framed squares with groves of trees and outdoor furniture encourage users to linger. The footprint of the future second building is now a temporary park with dense shrubbery and benches. A variety of open air spaces offers a stimulating experience of the natural environment.

                                                                                                         

The ingenious combination of wood and concrete is innovative for sustainable design. The use of local wood improves ecological balance and ensures a pleasant indoor climate. Its minimal mass reduces the impact of earthquakes. The concrete achieves horizontal and vertical stiffness, and its storage capacity is beneficial for energy requirements. To conserve resources, energy is provided by exhaust heat from a nearby computing centre and by solar technology, and cooling by using spring water. The building received the Gold Certificate from the Standard for Sustainable Building in Switzerland (SNBS).

Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More