VB HOUSE

VB HOUSE

Architect
nds - noise design studio
Location
Juanacatlán, Jalisco, Mexico | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
NDS/Oscar Hernández

VB HOUSE

nds - noise design studio as Architects

The house VB is located in the municipality of Juanacatlán, Jalisco. It has a total construction area of  342 m2  roofed, on a plot of land of 620 m2.


The project is intended for a young couple who contemplate  forming a family with two children in the future and that has 2 dogs today. 


The topography of the land on which the house is locatedhas a slope of  2.80m, whichallowed to take advantage of the development of an erectproject based on isolated surface shoes, as well as surface run shoes that become walls of containment of reinforced concrete.


The project was originally developed with a single floor in mind due to the  extent of the land. This land has an irregular shape type"L"  so,, the morphology of the house was developed   with a scheme in  "C" to direct the  main views towards the interior garden.


It was also designed with a favorable solution in mind and attached to a strategic position in order to make the most of the orientations regarding sunshading, shadows and natural vents typical of its location.


One of the main guidelines was to take advantage of the perimeter areas and take off from these existing walls  generating landscaped spaces that result in fresh walkers and nourished with natural and apparent elements.


The house has a main access for cars and pedestrians, as well as a parking area for visitors. The  ingress walker guides you to a direct view of the inner garden and leads us to slowly discover each of the areas of the house as it progresses. This walker allows us the virtual and physical separation between the housing area and the office area.


The design resulted with the solution based on three  blocks  physically joined but virtually separated  by different functions.  The first block  es assigned to the publicarea to  where the living room, kitchen, dining room, 1/2 bathroom and the  servicearea arelocated. Thesecond block generates privacy in which 2 twin bedrooms  sare housed and the main chamber. The third block manifests itself as an office independent of the house. All this on the top level.


The lower public area and which was resulting from the rugged topography of the land,  consists of a covered terrace, a multipurpose area that becomes a glass box and that lives towards the green areas and towards a zen garden.
As for its construction, it was conceived based on the use of apparent and/or low-maintenance materials such as apparent concrete walls, walls with apparent pellets and some with applications in vinyl paint.


The perimeter walls of the land were respected as they were erected several decades ago and therefore their foundations based on masonry of the area were respected, which allowed us to give it a country finish and thus create a balance between the construction ancient and modern.


It has a sewage filtration system based on a biodigestor and sludge register that is stored for reuse by pumping to the irrigation system by means of sprinklers.


Also, during the excavation for the installation of such equipment, a surface water runoff was detected from which water sprouts naturally and from the surrounding hills, which it was decided to integrate into the flow of the installation of hydraulic supply and internal use of the house, this allowed to design a system of capture and use of that water to be pumped directly or through acistern of capture and a  "bypass" which it will allow its use in the interior of the house, in eventual irrigation and / or for the pond / water curtain that was installed in the central garden.
 

Featured Projects
Latest Products
News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More