Victorian Gin Distillery Conversion

Victorian Gin Distillery Conversion

Architect
Open Practice Architecture
Location
221 Jubilee Street, E1 3BS Stepney Way, Whitechapel, London, UK | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
David Butler
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingDelta Light
Concrete interior panelsConcrete LCDA
Double-glazed steel windowsCrittall Windows
Pine woodEnglish Woodlands Timber
Bespoke steel and ash staircaseEvoke Projects
Wood-burning stoveJetmaster

Product Spec Sheet
Lighting
Concrete interior panels
Double-glazed steel windows
Bespoke steel and ash staircase
Wood-burning stove

Victorian Gin Distillery Conversion

Open Practice Architecture as Architects

A derelict former Gin Distillery, quietly being lost to time in the corner of a car park in London's East End, seemed an unlikely site to create a bright and inviting family home. Landlocked on two sides, and with flats running the entire length of a third, the challenge was to incorporate light and views into the design without creating issues of overlooking. But it was this challenge that client / architect Rupert Scott of Open Practice Architecture used as inspiration to create a sanctuary of light, space and calm that defies its geographic constraints.

Externally the Gin Distillery retains its previous discretion, but on entering the hidden courtyard a vast wooden door eludes to a different world within. The choice of materials focuses on simplicity and durability. Exposed steelwork with timber and polished concrete surfaces make up the ground floor living spaces with large Crittall windows reinstating the original rhythm of apertures. 

Throughout the interior, carefully placed light wells, screens and openings allow patterns of light to drift across the surfaces as each day progresses. A black steel staircase at the back of the home emerges into a sun-filled landing off which sit two modern cabin style bedrooms and a bathroom with Scandinavian redwood ceilings. An enclosed terrace on the upper floor allows for a tranquil outdoor escape from the bustle of surrounding Whitechapel. A new anthracite zinc roof sits within the walls and protrudes upwards to provide additional height within. The front yard and side passage also serve as secluded, social spaces that cushion the home from its urban surroundings.

The Gin Distillery is an exercise in re-use and re-invention, converting strict design limitations into an opportunity for space and tranquilly.

 

Further Text about Re-Use of an Old Building
In addition to the main project description, the building exemplifies the creative re-use of our under-utilised and redundant light industrial buildings. In the face of the current housing crisis, it is evident that these buildings should not lie empty and this project shows how inventive architectural design can transform them into wonderful places to live. The design aimed to use a palette of simple and inexpensive materials with care and precision to create a warm and inviting family home.

 

Material Used :
1. Exterior zinc cladding at upper level: Vmzinc 
2. Reclaimed bricks, Windsor Reclamation
3. Bespoke steel and ash staircase: Evoke Projects 
4. Pine wood throughout from: English Woodlands Timber 
5. Polished concrete floors: Steyson Concrete Floors 
6. Double-glazed steel windows: Crittall 
7. Front door and shuttered window in bedroom: Simon Birtwistle Design 
8. Garden design and installation, Bagendon Gardens
9. External stairs and benches, The Gentleman Blacksmith
10. Corian kitchen with steel work tops: Dickinson Woodworks 
11. Concrete interior panels: Concrete Beton 
12. Wood-burning stove: Jetmaster 
13. Lights: Delta Light

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Structural engineer
Interior Design
Planning Consultant
Featured Projects
Latest Products
News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More

10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors
27 Nov 2022 Specification
10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors

No matter the project typology, washrooms or bathrooms are intimate spaces. In current times, the fu... More

Top 10 office side tables
24 Nov 2022 Specification
Top 10 office side tables

Successful office side tables are versatile and functional to meet the many demands of working space... More

House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric
23 Nov 2022 News
House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric

In a small historical centre next to a micro-urban vineyard in Frisa, Italy, this house and its anci... More

Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume
23 Nov 2022 News
Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume

In a quiet residential area of Seochon, Seoul, the Ogindan Dandan House by SML sits at the edge of a... More

Santa Clara 114 by Atelier Cento e Vinte e Seis captures the spirit of a traditional palatial building in coexistence with a vibrant Portuguese street market
22 Nov 2022 News
Santa Clara 114 by Atelier Cento e Vinte e Seis captures the spirit of a traditional palatial building in coexistence with a vibrant Portuguese street market

Located on the riverside of Lisbon’s historic centre, Santa Clara 114 is a discreet palatial b... More

Laxe House celebrates shared space and Spanish courtyard living
22 Nov 2022 News
Laxe House celebrates shared space and Spanish courtyard living

Situated on a long and narrow parcel measuring 46-meters in length, Laxe House in Lugar de Laxe, Spa... More