Villa Reimersbeek

Villa Reimersbeek

Architect
IOU Architecture
Location
Netherlands
Project Year
2012
Category
Private Houses

Villa Reimersbeek

IOU Architecture as Architects

Under commission from Blauw Beleggingen bv (Delft), architect Roland Pouw (IOU Architecture) designed Villa Reimersbeek. The villa is a renovation project converting a bungalow into a villa by adding an additional floor. The stylish extension cantilevers 2 meters over the existing building, hereby giving the whole building more flair. Below the addition serves as a spacious veranda (10 m.), providing a luxurious view southwards facing over the garden and swimming pool. The architectural design can be described as flirting with modernism, giving the villa a sense of timelessness. The playful composition of lines and planes gives the villa a functional appearance pleasing to the eye and complementing its surroundings well.


A neutral façade has been created through the use of materials such as the chalk-white plastering, the anthracite wooden window frames, the natural stone-like facade of tiles and an oiled wooden entrance. The interior sense of light and airiness is created by the high ceilings and the big glass façade with large sliding doors along the entire South façade. Each area is well proportioned, including the restrooms. Partly because of this, partly by its fine design and generous proportions, the entire interior gives a feeling of luxury and comfort. The interior design, like the facades, uses wooden frames and doors, white walls and ceilings. Floors have been clad with basalt tiles, harmoniously combining with the French oak parquet stretching all the way up the staircase.


The villa has three floors. In the basement is a large open multifunctional space with a multitude of possibilities such as a children's play area, a library or studio. On the ground floor is the kitchen, laundry room and pantry, and the large living and dining room that stretch over the entire south facade. On the top floor are four bedrooms, two of which are equipped with a walk-in wardrobes. The master bedroom is equipped with a walk-in closet and its own toilet and en suite bathroom with rain shower and separate bath. The stairwell is centrally located and connects all floors with each other. From the stairwell one sees all floors and you get a good impression of the height of the building. The garden, stretching mainly over the East and South side of the villa, is landscaped with grass and split rock. There are three trees in the garden. Edging the swimming pool are large light grey tiles that in the evening are beautifully illuminated by the lighting set in the wooden fencing of the property.

Project Credits
SISU
next project

SISU

Wellness Centres
Cascais, Portugal - Build completed in 2019
View Project