Villa renovation in Pisa

Villa renovation in Pisa

Architect
Studio Galantini
Location
Pisa, Province of Pisa, Italy
Project Year
2012
Category
Private Houses
Paolo Del Freo

Villa renovation in Pisa

Studio Galantini as Architects

The house consists of a single-family unit with its own private garden, located in Pisa, in the residential area called ​​Porta a Lucca. It is a construction from the 70s, completely renovated inside. Distributed on three levels connected by two scale systems, the project is based on the flow of spaces, one in the other, in a continuous succession of multiple and articulated perspectives. The entrance, the staircase, the dining room, the living room are, in fact, a single large space composed of several volumes, partially shielded by the load-bearing walls, in order to form a complex spatial unit.

 

The staircase is conceived as an aerial path, not bound to a specific and limited place in the stairwell. It is like a continuous walk that starts from the entrance area, to intersect lunch, pierce the wall and enter the double-height space, where the terminal stretch unfolds. The ascending path ends in a distribution area of ​​the night area, with a strong curvilinear changeover.

 

The path of ascent could not end by colliding with a fixed and visually immobile vertical plane. In this way it is therefore embraced, and ideally concluded, in a space with a sinuous articulation of convex and concave systems, which incorporate the doors of the rooms.

 

The steps of the staircase are in sandblasted plexiglass to give an effect of immaterial, and of "air walk suspended in the void". Even the side wall to the last ramp is dematerialized in "light septum", made by using glass fibers, assembled according to design, which manage to filter the light.

 

Teak wood strips support fiberglass.

 

Material Used :
1.  B&B - Sofa
2.  Molteni – living room furniture
3.  Dada – kitchen furniture

This story is available in multiple languages
Share or Add Villa renovation in Pisa to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Living room furnitureMolteni&C
SofaB&B Italia
Kitchen furnitureDADA
Product Spec Sheet
Living room furniture
Sofa
Kitchen furniture
by DADA
Underground Parking Katwijk aan Zee
next project

Underground Parking Katwijk aan Zee

Car Parks
Katwijk aan Zee, The Netherlands - Build completed in 2015
View Project