Werkhuis De Scheepvaart

Werkhuis De Scheepvaart

Architect
HUB

LOOS ARCHITECTS
Location
Schoten, Belgium | View Map
Project Year
2006
Category
Offices
Allard van der Hoek

Werkhuis De Scheepvaart

HUB as Architects

The workhouse is part of a complex situated alongside the canal which has a very original and distinct character thanks to its special typology and materialisation. Unlike traditional industrial ‘boxes’, the workhouse’s programmatic mix is rather peculiar: it includes a garage, workshops, offices and a caretaker’s residence. As a starting point for dealing with the resulting contextual, financial and programmatic constraints, the brief was carefully analysed. The proposed budget was very limited and was therefore a determining factor in the chosen design strategy. By integrating the storage area within the overall volume, the workhouse is literally leant more substance, sparing the site from random storage. The requested fence around the area ‘shrinks”, as protection, up against the inexpensive EPDM shell of the building. Instead of choosing a standard height for the building, a differentiating profile was chosen in line with the divergent functions and their respective requirements. The side of the building made way for a more sculptural treatment, boosting the building’s expressive character while linking the exterior to the main functional areas. The result of these interventions is a building with a strong identity which retains the open character of the surrounding landscape.

Share or Add Werkhuis De Scheepvaart to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Mon Paradis House
next project

Mon Paradis House

Private Houses
Corregimiento de Rozo, Palmira, Valle del Cauca, Colombia - Build completed in 2020
View Project