Wooden Treehouse C

Wooden Treehouse C

Architect
Stilt Studios

ALEXIS DORNIER
Location
Ubud, Bali, Indonesia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Arley Mardo

First wooden version of Stilt Studios Treehouse C - up and running

Stilt Studios as Architects

After only 4 months of construction time, Stilt Studios is happy to announce the opening of our first wooden prototype of Treehouse C in Ubud, Bali.

This wooden Treehouse C is located in Penestanan, a village just outside the town of Ubud, in Bali, Indonesia. It has been known as an artist's village since the 1930s.

photo_credit Arley Mardo
Arley Mardo

The area is a 15-minute walking distance to Ubud center. Surrounded by cozy restaurants & bar scenes while at the same time embedded into lush rice fields, it is a quiet area with a high living standard. The Treehouse is part of a little housing community called Bukit Sari.

photo_credit Arley Mardo
Arley Mardo

Like our studios A to C, the structural principle of the wooden Treehouse C consists of a core element that is made of 4 vertical columns, braced by a staircase, that suspends both the ceiling and the floor plane with firm steel cables spanning from that core.

photo_credit Arley Mardo
Arley Mardo

This results in the reduction of member cross-sections and building parts for the entire building. Our guiding structural principle allows, next to impacting the building’s memorable hovering appearance, a plane field to create slender facades with thin window frames and panels that do not need to carry anything else but their own load.

photo_credit Arley Mardo
Arley Mardo

The layout of the studio differs from the previous Treehouse C in Buduk published in October 2020. Instead of one open space all around and a corner terrace, this unit is divided into a kitchen with a living area and a spacious bedroom with a sitting area. Both areas are connected through the bathroom.

photo_credit Arley Mardo
Arley Mardo

The unit fits 2-4 people easily on a 64 m2 space and it provides a stunning view over the rice fields–on clear days you can witness the sun rising behind Mount Agung.The surrounding garden system was designed and executed by True Nature Nusantara, a Bali-based regenerative landscape design consultancy that specializes in using permaculture design principles to create edible landscapes. Their director, Bodhi Denton, said "The goal with this garden was to create a dreamy and wild labyrinth of low-maintenance and colorful perennial plants and trees, with hidden away places to sit and enjoy the view of the adjacent rice fields." The gardens are full of flowers, tropical ornamental plants, edible fruits, and herbs. It even features a small pond at one of the corners.

Arley Mardo

 

Share or Add Wooden Treehouse C to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Sports Hall in Borky
next project

Sports Hall in Borky

Sports Centres
Brankovická 1621, Kolín, Czech Republic - Build completed in 2021
View Project