Yoga Garden & Art Gallery Brno

Yoga Garden & Art Gallery Brno

Architect
RO_AR Szymon Rozwalka architects
Location
Veveří 8, Brno, Czechia | View Map
Project Year
2019
Category
Wellness Centres

Art Galleries
BoysPlayNice
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
BenchTON Czechia
Gufs bench
Aluminium facades, windows, doors ALUPROF SA
Electro switches etc. Future Linear ABB, moss black ABB
DTD veneered, TREND NATUR, Oak rustic ADUST JAF HOLZ Slovakia s. r. o.
Seta-LED acrylic boardsOMNIPLAST
Gallery light fixturesOMS lighting

Product Spec Sheet
Bench
Gufs bench by TON Czechia
Aluminium facades, windows, doors
Electro switches etc. Future Linear ABB, moss black
by ABB
DTD veneered, TREND NATUR, Oak rustic ADUST
Seta-LED acrylic boards
Gallery light fixtures

Yoga Garden & Art Gallery Brno

RO_AR Szymon Rozwalka architects as Architects

Conversion of an industrial building into a Yoga Centre and Art Gallery

The architecture designed for the Yoga Garden and Art Gallery Brno is the result of a search for a natural and at the same time abstract space. We wished to create a space without the deceitfulness of nostalgia (industrial fake) or false spirituality (exotic cliché). Within our European context yoga, just like architecture, too often succumbs to the false of preconception, which we have attempted to avoid.

The original building was a post-industrial structure within a historical block development, a severed fragment of a former whole. A fragment in which certain traces of the past were visible, others hidden and others still entirely forgotten. All of these traces were interesting, and could have become the initial point of departure of the project. However, we decided on a different manner of radical intervention – without fear, but with respect for the old. The result was not intentionally determined in advance, but was the result of individual decisions.

Wherever the existing building obstructed us, we decimated and transformed it. We demolished fragments of it in order to create new gardens, we demolished pillars in order to enlarge the space, we ripped out its innards to give ourselves the freedom to create something new.

Wherever it was in accordance with our visions, we incorporated it into the project. We merely renovated the old skylights, carefully cleaned the construction beams and timbering, but left all the traces of wear and tear. Some of the plasters in the interior were only partially cleaned, and still show signs of the original damage. The process was an open dialogue in which the new dares to be new, while the old dares to be old.

Our aim was to create an expansive space full of light, and simultaneously full of subtle connections between the individual fragments of the interior. The entrance area can be seen from the gallery, followed by the greenery of the garden, and in the next plan people practising yoga. In a similar manner, we have attempted to interconnect the interior with the world around it. To feel the city of which we are a part. We see fragments of buildings, trees, the sky, while the space at the same time provides us with the option of easily forgetting them and concentrating on ourselves.

In a number of places the original brick constructions of the pillars and walls, the wooden beams and frames have been strengthened with new reinforced concrete and steel constructions, bringing a contemporary aesthetic to the building and also infusing the resulting space with an almost abstract lightness.

Two new atria have been incorporated into the design of the building, with greenery designed by the garden architect Mirka Svorová.

The first atrium surprises visitors with its contrast between the confined, articulated space of the entrance corridor and the open gardens full of light.
The rear atrium is an autonomous microcosm. It becomes a background, a scenography for the main hall - an image which changes according to the season of the year.

One of the fundamental values of the Yoga Garden is: “sustainable growth and minimising the impacts of our society on the environment.” We have attempted to apply the investor’s approach here within the project. The gardens hold rainwater, and thanks to their low-tech design they do not require watering – the accumulation layer retains water, which is sufficient for sustaining the vegetation.

As architects we have to face the challenges of today, both climatic and cultural-sociological. We are convinced that architecture functions most strongly on a subconscious level. The subtle, almost abstract undermining of the given is our way of learning to live in a state of subconscious uncertainty – an essential skill for embracing the contemporary “liquid” world. The architectural example of an attempt to introduce such a delicate uncertainty can be found in the main hall, where following the demolition of the concrete pillar a wooden binding beam “levitates” in its incredible length, as if it wished to defy gravity, which is further accentuated by its crossing with the strip of LED light.

An abstract space with subtle elements of uncertainty.

 

Material Used :
1. Aluminium facades, windows, doors — Aluprof 
2. DTD veneered / TREND NATUR / Oak rustic ADUST — Jafholz 
3. Bench gufs — TON 
4. Oak parquet — Princ parket 
5. Seta-LED acrylic boards — OMNIPLAST 
6. Track system lighting — UNIPRO 
7. Gallery light fixtures — OMS Lighting 
8. Electro switches etc. Future Linear ABB, moss black — ABB 
9. Concrete sinks — BETONE
10. Recessed LED luminaires - LED profile VARIO

This story is available in multiple languages
Project Credits
LVS.house
next project

LVS.house

Private Houses
Tân Bình, Sài Gòn, Vietnam - Build completed in 2020
View Project