yuen bettei daita

yuen bettei daita

Architect
UDS Ltd.
Location
Shimokitazawa, Kitazawa, Setagaya City, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Hotels
Nacasa & Partners
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade Painting – JolipadAICA
Room floor finish (Tatami)Daiken
Interior wall finishFujiwara Chemical
Interior wall finishKAMISM
Oak Naguri finishMaruhon
Inteiror wall and floor finishRiviera

Product Spec Sheet
Facade Painting – Jolipad
by AICA
Room floor finish (Tatami)
by Daiken
Interior wall finish
Interior wall finish
by KAMISM
Oak Naguri finish
by Maruhon
Inteiror wall and floor finish
by Riviera

yuen bettei daita

UDS Ltd. as Architects

Located in a residential area of Shimokitazawa recently reclaimed due to the railroad being moved underground, the ryokan is well-equipped to welcome tourists visiting Tokyo and doubles as a gathering place for locals. In addition to guest rooms, the two-building complex comprises a tea lounge, Japanese restaurant, public onsen, and spa facility that accommodates day use.

photo_credit Nacasa & Partners
Nacasa & Partners

Yuen is a ryokan (Japanese inn) project that strives to enhance the appeal of its surrounding neighborhood, thereby valuing the history of the site and its significance for the local community. This site, Setagaya-Daita in Tokyo, is located in a quiet residential area in the center of the city where some historical residences remain.

photo_credit Nacasa & Partners
Nacasa & Partners

This hotel consists of two buildings, the main building and the annex located right next to the local train station. This configuration is rare in Tokyo but creates a one-of-a-kind streetscape. The main building houses the front desk and lobby, a tea lounge, a Japanese restaurant as well as a public bath. The single story annex houses a spa and guest rooms designed for long-term stays. Our goal was to give the structures the look and feel of a renovated mansion-turned-ryokan as if the building had always occupied the lot.

photo_credit Nacasa & Partners
Nacasa & Partners

For common areas, we wanted to create a space embodying the history of Daita by incorporating fixtures and materials acquired from a century-old thatched-roofed mansion from the neighborhood. Around the hotel, you'll find historic fittings seamlessly blended with modern architectural techniques such as wooden ceilings, plastered walls and stone floors, creating a sophisticated atmosphere with texture, contrast and depth. Guestrooms average at around 22 square meters in size and come in a variety of layouts: traditional Japanese rooms with veranda, rooms with wide windows and maisonette rooms. All rooms require guests to take off their shoes in the entrance as the unique textures of the tatami and wooden floors are best enjoyed with bare feet.

photo_credit Nacasa & Partners
Nacasa & Partners

Choosing to include a tea lounge in the design was a way to honor the genealogy of the site, which is said to have been a tea farm in the past. Both indoor and outdoor seating areas maximize the greenery of the adjacent street for a sense of seclusion. Hot spring water from Hakone, a region south-west of Tokyo famous for its mineral-rich water, is transported to the hotel regularly to provide guests an authentic hot spring experience. The hotel's public bath also comes with a garden view, background music inspired by the springwaters of Mount Fuji and a sauna with original aroma mists.

photo_credit Nacasa & Partners
Nacasa & Partners
photo_credit Nacasa & Partners
Nacasa & Partners
photo_credit Nacasa & Partners
Nacasa & Partners

Material Used :
1. Facade Painting – Jolipad, AICA 
2. Interior wall finish (Lobby, Restaurant, Tea salon, 1F Corridor) - Tsuchi Wall (mud wall), Fujiwara Chemical
3.Interior wall finish (Restaurant: range hood・Tokonoma) – LOKTA Japanese paper, KAMISM
4. Interior floor finish (Lobby) – Slate Tile, su+
5. Inteiror floor finish (Tea salon) – Stone Fine (Exposed Finish Concrete), YABUHARA
6. Inteiror wall and floor finish (Onsen) – Waterfall (Ceramic tile), RIVIERA
7. 2F Corridor wall finish – Wall paper, SANGETSU
8. Room Interior wall - Wall paper, SANGETSU
9. Room floor finish (Tatami) – Seiryu with edging (Tatami using Japanese wover paper), Daiken
10. Room floor finish (Flooring) – Oak Naguri finish, MARUHON
11. Sliding door・Ranma・Stone (Tea salon) - Used materialfrom a century - old that ched - roofed mansion from the neighborhood

Read story in DeutschEspañolFrançaisItaliano and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More