Casa #20

RUE space (RUE Architects) as Architects

The lot is located between party walls with dimensions 6 meters wide by 25 meters long. The new construction keeps the sequence house-yard-barn, as usual in the old town.


The new building also keeps the alignments and volumetry set by planning regulations. Access is produced through an entrance porch that also can be used as a garage. The living room and the kitchen-dining room must be understood as an only double-height space, extended towards the yard and the guest annex.


The stepping facade in the yard allows the entrance of sunlight during most of the day, generating different terraces alongside each room. The oblique alignment of these terraces helps to solve the irregular shape of the plot. The translucent character of these façade planes increases the uptake of natural light, while preserving the privacy inside from adjoining properties.


The different height of upper levels around the stairs has for aim to minimize the horizontal circulation, so that the stairs assume the function of a vertical corridor, with no need of landings or hallways. The rooms are disposed according to a privacy gradient, with the day area located downwards and the day area located upwards. While first one (day) occupies an only double-height space opened mainly to the yard, bedrooms are divided by a solution consisting of translucent enclosure and curtains, that provides both spatial continuity and privacy to the user at the same time. The basement level contains an area destined to installations and a second living room illuminated through a small yard. The under-roof floor features a big terrace and an auxiliar area. The terrace favors the illumination of the staircase. The alternate disposition of the floors around the stairs allows to treat differently each room of the house by varying the ceiling heights, giving a different scale to each use. The house is thought in cubic meters, in opposition to the usual flat conception of housing measured in square meters.


The palette of materials used in the construction of the house is really reduced, predominating the concrete slabs in ceilings, continuous pavement of microcement on floors, u-glass planes inside the house and on facades, while plasterboard panels and the texture of brick masonry painted in white are alternated as interior finish on the walls.


The sustaining structure consists of two reinforced concrete portal frames located on the party walls that bear the semi-prefabricated concrete slabs of each floor of the house.


Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More