MVRDV complete landmark courtyard building that combines intimate streetscapes with expansive greenspace

MVRDV complete landmark courtyard building that combines intimate streetscapes with expansive greenspace

17 Sep 2021 News

In Bordeaux, FranceMVRDV has completed Ilot Queyries, a courtyard apartment building that combines intimate streetscapes with expansive green space. The site is located to the east of the River Garonne and across from the city’s UNESCO World Heritage historic centre.

Ossip van Duivenbode

The courtyard apartment building provides 282 homes – including 128 for social housing – parking, commercial space, and a rooftop restaurant within a new neighbourhood of four buildings masterplanned by MVRDV alongside Joubert Architecture.

Ossip van Duivenbode

In line the ambitions of the Bastide-Niel masterplan, the irregularly shaped courtyard building fills the site to its boundaries, resulting in an intimately scaped streets with roofs arranged into carefully calibrated slopes to provide maximum ventilation, daylight, and sun to the building itself and to its neighbours.

Ossip van Duivenbode

The building responds to its surroundings on all sides: on the south-eastern end of the building, sections as low as one storey relate to the low-rise neighbours, while on the north-east, facing the river, it rises as high as nine storeys. At this high point, a glass crown houses a restaurant with views of the river and the historic centre of Bordeaux beyond.

Ossip van Duivenbode

The project’s street-facing façades present a muted, cream-coloured palette, blending in with the surroundings. However, the courtyard-facing façades are finished in a bright red textured stucco. Together with the green courtyard landscape of 83 alder and birch trees and a variety of grasses, this presents a visually exciting environment to complement the liveliness of the park space.

Ossip van Duivenbode

At various locations, large portals through the building connect the interior courtyard to the outside, introducing flashes of colour that draw the attention of passers-by and inspire curiosity about the space inside.

Related Content
Recommended Articles
Enjoyed reading this article? Share or Add it to your Collections