Suffolk Holiday Home embraces tranquility, simplicity, and connection with the beautiful East Anglian landscape

Suffolk Holiday Home embraces tranquility, simplicity, and connection with the beautiful East Anglian landscape

11 May 2022 News

Bordering a working farm in the beautiful East Anglian landscape, the Pavilion house by Norm architects embraces a sense of tranquility and simplicity, offering the opportunity to live in a way that is aligned with nature.

Jonas Bjerre-Poulsen

The delicate and minimized steel construction, alongside wooden window frames and vertical cladding in local larch, correspond to the existing structures on-site in a harmonious meeting of old and new buildings. The exterior windows and fascia boards are in a dark carbon grey, with the discrete nature of the metal allowing the wooden character of the house to remain dominant. The house sits on a podium of dark basalt, which serves as the foundation of the house. A shadow gap between the land and the plinth has the visual effect of raising the house above the surrounding land.

Jonas Bjerre-Poulsen

An existing annex was extended to provide a studio. Within this additional space is a music room grand piano, TV area, and quiet workspace. A sauna with views over the fields has also been added to the property. The windows have a rhythm that relates to the fenestration of the main house and a simple L-shaped shingle border.

Jonas Bjerre-Poulsen

Internally the house is open plan in nature and is divided into different functional zones with freestanding elements. The only exception is a central brick core with a wood-burning stove which divides the living room from the larger kitchen and dining area.

Caption

In deference to the nature that surrounds, colour is not added to interior walls. The bathrooms feature darker colours that emphasize a feeling of sanctuary and separation from the countryside with views through carefully positioned windows. Polished concrete adds a tactile sensation to the room.

Jonas Bjerre-Poulsen

Central to the character of the scheme was to half the size of the existing barn. At 5000 sqm it was determined the barn was dominating the site and out scale within the context of a residential, as opposed to agricultural use. The remaining barn left standing was repurposed to include several solar panels for electricity generation and a rainwater collection system. Removing half of the barn also serves to reveal new and wonderful views from the house as well as the newly built studio in the annex.

Related Content
Latest News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More

Featured Products
Featured Projects