115 Highbury Hill

115 Highbury Hill

Architect
Blee Halligan Architects
Location
Highbury, United Kingdom
Category
Private Houses
Robert Battersby

115 Highbury Hill

Blee Halligan Architects as Architects

BLEE HALLIGAN ARCHITECTS have added a new kitchen and dining room to a four storey victorian terrace house in Highbury, creating a bright new living space for the owner and their large family. The frameless glazed side return extension projects out into the garden and in doing so creates a planted courtyard to the main house and a light-filled nook, big enough for a sofa.


The glazed roof slopes down to the neighbouring property to reduce the impact of overshadowing without compromising the feeling of space and volume internally. Crittal windows and doors were used throughout, opening up to the lush verdant garden. A roof extension was added as a home office, with full width glazing to allow panoramic views out over the garden below.


Quotes Greg Blee "Crittals were used in order to unify the elevation – fixed glazing, side-hung windows and doors provide a unified and consistent appearance when they are closed,”


"The frameless glazed side-return extension projects out into the garden, and in doing so creates a planted courtyard to the main house and a light-filled nook, big enough for a sofa,”


"The glazed roof slopes down to the neighbouring property to reduce the impact of overshadowing without compromising the feeling of space and volume internally.”


"Hardwearing materials were specified, as this is a large family that love entertaining and they wanted the interior to look better with age,”


"Black was chosen as the external colour so it would appear recessive against the colours of the mature garden and would appear as shadow at night for the lantern-like pitched roof structure,"


Share or Add 115 Highbury Hill to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
GlazingClement Windows
FlooringHavwoods Flooring
joinerySteve Bennett Joinery
Product Spec Sheet
Glazing
Flooring
Flow Hostel
next project

Flow Hostel

Hotels
Budapest, Gönczy Pál Street, Hungary - Build completed in 2017
View Project