1R Australia
Willem-Dirk du Toit
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Acoustics Autex Acoustics
PolycarbonateAmpelite
LaminateLAMINEX
Expanded metal meshLocker Group
TilesPerini Tiles
Rubber flooringPlae

Product Spec Sheet
Acoustics
Polycarbonate
Laminate
by LAMINEX
Expanded metal mesh
Tiles
Rubber flooring
by Plae

1R Australia

Foolscap Studio as Architects

Exercise is more than just a physical journey, it’s a psychological one too. It’s a philosophy that UK-based fitness concept, 1Rebel, has used to disrupt the international fitness industry and speak to the heads and hearts of gym-goers seeking physical renewal through deep experiential engagement.

photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff

Foolscap Studio was engaged by 1Rebel to design its first Australian destination, ‘1R’, located in South Yarra, Melbourne. Through a series of brand immersion sessions with 1R, Foolscap studied the psychological journey of exercising, translating this into a fit-out that sensorially inspires the individual, and aids them on their journey of physical renewal.

“There is a psychological state that you enter before, during and after you exercise. As you enter the fitness studio – you are still in public-facing mode, the ‘self’ you show to the world. This is the phase in which you are building up to the moment,” says Foolscap’s Founding Director, Adèle Winteridge.

“The act of exercising is a much more internalised process - private and disconnected from the outer world. And then, once you’re through it, there’s the euphoria of achievement,” says Adèle.

The World Above —

photo_credit Willem-Dirk du Toit
Willem-Dirk du Toit

 

Entrance into 1R is via a ground-level reception – a ‘world above’ that manifests as a light box. The reception desk and juice bar is constructed as a series of cellular modules. A nod to the cellular make-up of the human body. Here, illuminated glass bricks create an atmosphere of textural light. The cellular motif takes on a new dimension through the suspended lighting grid. Cleverly placed wall-mounted mirrors put the vision on repeat, creating an infinite horizon of cells. This serves to heighten the experience for patrons, enticing them to pause and purchase fresh protein shakes and coffee from the juice bar.

 

The World Below —

Patrons transition down through the stairwell and into the dark, subterranean depths of the basement level. This is the world below. A sense of seclusion abounds, and the internalised experience begins. Located along a central corridor are the exercise studios and bathroom zones. Envisaged as immersive chambers of exercise, the studios sit behind closed doors, insulated from the outside world.

“Heightening your experience of these spaces is a complex soundscape,” says Adèle. “As you enter into the exercise studios you’re met with the powerful intensity of music designed to fuel your workout experience. This sits in contrast to the ‘Rejuvenate’ zones, or change rooms, where a classical soundscape lulls you into calm. It feels transformative.”

photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff
photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff
photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff
photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff

Room to Rejuvenate —

Materiality was key in creating the Rejuvenate zones, which feel both dystopian and futuristic. Raw, industrial finishes of polycarbonate cladding, brushed and natural stainless steel, metal mesh and chequerplate aluminium sheeting feel unexpected and yet highly compelling. Combined with details like the yellow butcher’s curtain, illuminated from behind, they evoke a sense of inspired utilitarianism: a clean slate for dramatic transformation.

“1R is passionate about building experiential spaces for their clients, and they use each of their international locations to create destinations that are unique to the city and site. 1R South Yarra posed the perfect opportunity for our client to do something different, play with new ideas, and reinvent themselves while staying true to their rebel brand.”

photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff
photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff
photo_credit Simon Shiff
Simon Shiff

 

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More