53rd St Midtown Apartment

53rd St Midtown Apartment

Architect
Eisner Design
Location
310 E 53rd St, NY, NY 10022, USA
Project Year
2012
Category
Apartments
Steven Mays
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersHansgrohe SE
Neorest toiletsTOTO
Wall lightsArtemide
Kitchen sinkBLANCO
Lighting & controlsCrestron International
Edge pullsDoug Mockett & Company, Inc.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Neorest toilets
by TOTO
Wall lights
Kitchen sink
by BLANCO
Lighting & controls

53rd St Midtown Apartment

Eisner Design as Architects

A three bedroom apartment in midtown Manhattan was created through the combination of two smaller units.  The owner who has spent a great deal of his career in Asia wanted his New York home to reflect his acquired Asian design sensibilities.

 

The main feature of the space is a sculptural curved wall one encounters upon entry. This wall finished in polished plaster with its walnut niches houses Asian artifacts. The most important of these artifacts are two historically significant samurai swords whose shape was the inspiration for the soft curve of the display wall.  The curved wall was also designed to conceal a plethora of building risers and infrastructure.

 

Compositionally the display niches are composed with an asymmetrical horizontal rhythm along the length of the curved wall. In addition to the compositional movement of the wall niches the curved wall also appears to float through the use of illuminated recessed base and ceiling reveals. The curved wall implies movement guiding circulation either to the public living spaces on the right or to the bedroom areas on the left.

 

Another theme was the use of canopy elements to define smaller shrine-like spaces within larger spaces. The master bedroom surrounded by glass walls on two sides has a central canopy that defines a study on one side and acts as the headboard for a custom metal framed bed on its other side. The slatted canopy over the study is repeated in the flooring pattern to define a “wood carpet” around the desk area. The slatted reclaimed pine wood of the canopy repeats on the opposite side of the room to frame the recessed TV wall.


The L-shaped canopy element is also used to define a small entry foyer with corresponding L-shaped bench where one removes shoes before entering the apartment.


Material Used :

1. Walnut plywood

2. Walnut flooring

3. Stone source tile

4. USAI & Tesco recessed LED lights

5. Artemidewall lights, Holly Hunt wall lights & chanfelier, Phillips powercore cove ltg.

6. Crestron lighting & controls

7. Electric mirror

8. Hansgrohe, Elkay, Quickdrain linear shower drain, Blanco kitchen sink, Toto Neorest toilets, Victoria + Albert tubs

9. Mt. Lumber Co. Rift heart pine

10. Robin Reigi tac acoustical panels, artistic tiles, mosaic & glass tiles, riverstone collection, Island stone – strip cladding tiles

11. Mockett edge pulls, hafele glass door, Hawa hardware

Project team
Aviatorilor 8, Bucharest, Romania
next project

Aviatorilor 8, Bucharest, Romania

Offices
Bulevardul Aviatorilor, București, Romania - Build completed in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter