AHZ House

AHZ House

Architect
ZIZ ARQUITETURA E INTERIORES
Location
Londrina, Brazil
Project Year
2014
Category
Private Houses
Jean Oliveira

AHZ House

ZIZ ARQUITETURA E INTERIORES as Architects

Over 10 years ago, a couple, both doctors, moved from Sao Paulo State to Londrina. The Gaudi building caught the attention of the family because of its large balcony and period construction with a unique style. They supported this project and saw the neighborhood grow as well as their family needs. “I adore cooking, throwing dinners and entertaining guests so it was my distinct desire to have a great, functional and comfortable space in which to do this” recalls the homeowner. “It took 6 months of work to transform this home into the perfect recreation and living space that’s now appreciated everyday by our family” adds the wife. According to Jean Oliveira, the architect, today’s concept of integrated space and flexible, comfortable living is the rule. The idea that everything needs to be in its own space is a concept of the past.


Everyone who enters this home, of 207 square meters, immediately feels the impact of well used space and ambiance. This is due to the open concept design that incorporates the spacious balcony, ample living and gourmet dining areas and connects to the hidden barbecue behind wooden folding doors. “This space is frequently used for everything from family breakfasts to cook outs to family parties!” says the homeowner. From the old balcony, only a single pillar remains, which opens on one side as a fireplace and the other side as a television. This makes for a very comfortable living area. In addition, only one wall was built to separate the social and private areas of the home, giving way to a family photo gallery.


The concept of functional decoration helped us to prioritize a mix of building materials from polymeric cement to bamboo veneer to black lacquer and stainless steel. “The end result is a very clean, minimalist style” says the architect Celso Oshiro. “However, this does not mean that it’s a cold house.” “We used amber lighting to create a cozy feel and the natural light from the large windows of the balcony fills the room to create a sensational cosmopolitan atmosphere.” “This apartments feels like it could be anywhere in the world!” says Vitor Magon, from ZIZ.


Text by Mayhara Nogueira


Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More