Alpine Hut

Alpine Hut

Architect
OFIS arhitekti
Location
Stara Fuzina near Bohinj Lake, Slovenia | View Map
Project Year
2009
Category
Private Houses
Tomaz Gregoric

Alpine Hut

OFIS arhitekti as Architects

A hut is located in a small Alpine village part of the Triglav national park, a community with very strict rules on construction and architectural design. The client bought the site and a project with construction permit. The request of the client was to modify the project within the borders and volumes of an existing project. Basically, the main task was to give the hut a new look, create a new veranda around the house and position the openings towards the views and increasing its sustainability.


The given volume of the house is 6x11 meters with 42 degree pitched roof. Also the other external dimensions and material types remained from the existing project. Additional elements such as wooden columns raised hanging terrace and façade patterns are based on local traditional typology. The concept keeps a dialogue with its surroundings, especially nearby old hayrack barns rather than local houses. On the other, tries to reinstate a new definition and reinterpretation of a generic alpine hut.


Interior organization suits the needs of the family and is very rational. The central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms, a bath with sauna on the top floor and minimal corridors. The ground floor is an open plan room with a kitchen; dining and living; storage is under the staircase.


The level is partially lower so that the window sill becomes a seating surface offering views toward the mountains. Large corner window is positioned towards the south, so during sunny winter days no heating is required. Extra thermal insulation is put between the wooden cladding – both in exterior and interior, foil behind the wood absorbs the heat of the sun and transmits it onto the walls. The upper floor is cantilevered over the front of the ground floor and acts as a sun protector in the summer. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes which are inserted into wooden beams.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More