Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
An Urban Cottage

An Urban Cottage

Location
Guangzhou, Guangdong Province, China | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Wen Studio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingiGuzzini
Loose FurnitureKettal
Loose FurnitureMoroso
Bohemian, Anomaly
Loose FurnitureMinotti
FREEMAN SEATING SYSTEM
Honeycomb shadesHunter Douglas Architectural
Floor tileMosa

Product Spec Sheet
Loose Furniture
Loose Furniture
Bohemian, Anomaly by Moroso
Loose Furniture
FREEMAN SEATING SYSTEM by Minotti
Honeycomb shades
Floor tile
by Mosa

An Urban Cottage

Lukstudio as Interior Architects

For most busy urbanites, home is like a temporary refuge and we  would escape to the countryside for real rejuvenation. But for some lucky few, a home is their outlet to nature for complete relaxation. The higher expectation on home design is particularly relevant in the  era of pandemics when most of us can no longer travel. After collaborating on a cafe and office project, Atelier Peter Fong, Lukstudio got the chance to work with Peter again on his apartment in central Guangzhou. Sharing a love for minimalistic design and natural materials, the project has been our continued dialogue on what gives comfort in a residence.  

 

A reconfiguration to bring in more daylight

 

The old layout is full of rooms along the exterior envelop, resulting in a dark central dining area much like a leftover transition. The new layout opens up the study and places a multifunctional table next to the south window. The simple change brings in natural light to the center where an open kitchen is now located, connecting the living and dining area into one continuous open space.

 

A white box to free the space

 

The new circulation path between living space and  secondary bedrooms has been optimized with an entire wall of storage, crucial for keeping a neat home. Within this new white “box”, three harmonious voids are “carved” for different purposes. The one at the foyer is a seating nook for putting on or taking off shoes, a hospitable feature to welcome anyone coming through the door. The corner display niche is essential in heightening visual connection in the apartment. While the last elongated recess serves as a focal point, displaying an item close to heart.

 

The transcendence of natural materiality

 

The original 180-sqm apartment comes with shiny marbles, dark wood and alcove ceilings, a formula commonly recognized as “luxurious” in the Chinese residential property market. For Peter and us, solid planks of Douglas define our vision of luxury because its distinct colour, grain pattern and smell recall the memory of living in the countryside. Apart from lining the wall, floor, ceiling of different rooms, the 28mm solid planks are made into shelves, banquette seating, dining table and bedframes. Its presence in every room conveys an air of vacation throughout the apartment.

 

Collective and individual spots for relaxation

 

While open spaces ensure the family having quality time together, nooks and crannies are just as important for each individual to feel at ease alone. At the master bedroom, a wooden frame goes around the two windows, defining cozy bay seating areas on either side of the reeded TV wall. At the corner where all the beautiful materials come together, a vanity is reserved for the lady of the house.

At the kid’s room, a play den is surrounded by storage cabinets, training tidy habits from an early age. Wooden planks are shaped into a dream hut, creating a safe environment to let imagination go wild.

 

Stripping a home to its essentials requires as much control from the designer as the inhabitants.  The urban “cottage” showcases a minimalistic living from a disciplined design. By optimizing flow, bringing in daylight and integrating natural materials, the resulting home brings comfort and freedom to the family, transcending their daily lives into a timeless vacation.

 

Project Information

Location: Tianhe District, Guangzhou

Scope: Interior, Lighting Design

Net Area: 180㎡

Interior Design: LUKSTUDIO

Director: Christina Luk

Design Team: Ray Ou, Melody Shen, Munyee Ng, Yiren Ding

Design Period: 2018.12-2019.05

Construction Period: 2019.06-2020.03

General Contractor: Yongcan Qiu

Kitchen Cabinet: Bulthaup

Loose Furniture: Minotti, Brdr Kruger, Kettal, Moroso, Zanotta, Flou, GT Design

Lighting: Great Lighting, iGuzzini, Cattelan Italia, Vibia, Davide Groppi

Sanitary Facilities: Agape, Vola, Duravit

Intelligent System: Control4

Key Materials: douglas fir planks (Dinesen), pleated texture wall tile(Mutina), floor tile(Mosa),  gray ceppo(Belle Stone), artistic coating(Dineno), honeycomb shades(Hunter Douglas), terrazzo(K'antic), travertine, white carrara marble, mosaic, electric glass, champagne gold stainless steel

Photography: Wen Studio

All photos are by Wen Studio except otherwise stated.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Interior Architects
Rixheim II
next project

Rixheim II

Warehouses
Rue de Pologne, Rixheim, Alsace (68), France - Build completed in 2019
View Project