Arjuzanx Natural Reserve

Arjuzanx Natural Reserve

Architect
INCA Architectes
Location
40 Route de Arjuzanx, Villenave, France | View Map
Project Year
2015
Category
Cultural Centres
Nicolas Castes

Arjuzanx Natural Reserve

INCA Architectes as Architects

In the heart of the Landes region (along the French South-west coast), the listed bird sanctuary of Arjuzanx streches on 2 000 hectares. It was born from the renovation by the French electricity supplier (EDF) of a former lignite mine which is today filled up by a lake, birthplace of numerous migrating grey cranes.


A line in the landscape

At the scale of site, the new building inserts logically in the landscape. The site house is situated along a major landscape axis that connects the two shores of the lake, and structures the entire development project. It draws a visual perspective, highlighted by the large dynamic awning of the building.


Invitation to travel

How to give meaning to the architecture according to the history of the place? Here, the idea of a journey through time is preponderant. This concept translates into space: the exhibition gallery is designed as a preparation for travel. The Water Pavilion is a small boat dock, almost in motion. And the boat carries us through the lake to discover the landscape of the site as it was several millions years ago, when lignite was formed.


A Discovery Center

We designed a very open architecture on the site. It is not a classical interpretation center, but a "discovery center". Unlike a museum, it doesn’t aim at capturing the public within an exhibition, but, paradoxically, at inviting visitors to get out and discover the whole site and surroundings.


Evocation of flight

In Arjuzanx, the landscape is very horizontal. It is characterized by changes in atmosphere, variations in brightness and the presence of cranes. It was not necessary to create visual barriers but rather to reinforce these aerial effects. Hence the idea of a building which is born "from above" and rests delicately on the ground, expressed by the lightness of the roofs.


The spirit of a house

As in all our site projects, we want people to feel at home. All spaces are designed and arranged in this sense, as if we were entering a house. Great attention is paid to the atmospheres: light, shadows, orientations, framing, protection to the prevailing winds. Materials are inspired or derived from nature. Everything is done to give the feeling of a place both welcoming and opened to nature and landscape.


Other participants:


- SyndicatMixte de Gestion MilieuxNaturels (Client)

- Emmanuel Guillemet (landscape)

- Maskarade (Scénography)

- TPFI ingénierie (Engineer)

- BM Forgue (Economy)

- François Macquart Moulin (Naturalist)

This story is available in multiple languages
Project Credits
Engineer
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Timber curtain wallsRaico Bautechnik
plywood 100% maritime pine, France origin, autoclave treated, class of risk 4NP ROLPIN
Synthetic waterproofing membrane - FLAGON SR EXTSoprema
Product Spec Sheet
Timber curtain walls
plywood 100% maritime pine, France origin, autoclave treated, class of risk 4
Synthetic waterproofing membrane - FLAGON SR EXT
by Soprema
Agorà
next project

Agorà

Offices
Turin, Metropolitan City of Turin, Italy - Build completed in 2020
View Project