Bacchus Wine & Restaurant

Bacchus Wine & Restaurant

Location
Hong Kong Island, Hong Kong
Project Year
2021
Category
Restaurants
Steven Ko

Bacchus Wine & Restaurant

Minus Workshop as Interior Architects

The bar-restaurant, named after Bacchus, means the ancient Greek god of wine. Its interior design integrated with the historical style of ancient times has led us to a journey regarding ancient Greek mythology. It is not difficult for you to see the essence of ancient temples, thus inspiring your unlimited imagination of the dining experience you ever have. Some names you must know about Bacchus, the big wheels are its wine director Hervé Pennequin and the chef Laurent Varachaud. Hervé has been awarded the title of “Chevalier de l’Ordre du Merite Agricole” for his work on representing the French agricultural merits throughout his international experience and awards. And Laurent has worked in Michelin-starred restaurants worldwide, including the world-famous Sketch in the United Kingdom and Le Louis XV in Monte Carlo. From here, you will be taken into a sacred ambience in an aura of mellow from the wine to gourmet that may allow you to abandon the reality.

photo_credit Steven Ko
Steven Ko

An Al Fresco dining covered with a paradise feeling of an exotic island leads to enjoying gratifying wines, gourmet and cigars in the heart of Hong Kong. No wonder the wine cellar comes into view first on the porch. And what makes you feel more delusive at the arrival are a wooden trolley and the ornamental turf carpet. Your feet are touching the lush green airy texture. Your eyes are staring at the decorative wall dotted next to it symbolising the temple in ancient civilisation. The heavenly journey has officially begun.

photo_credit Steven Ko
Steven Ko

After your arrival, you will be brought to a welcome station. The island contains various facilities for drinkers and guests—a dazzling array of wines and the upside-down racks of wine glasses combined as a whole cabinet. The decorative metal frame of the wine rack is dramatically carved into a torch. In addition, the marble, rust-coloured copper and brick splicing are integrated harmoniously throughout the idea of deliberately using texture stacking here and at many other corners.

photo_credit Steven Ko
Steven Ko

Surrounding the multifunctional station is the general dining area. A Mirror screen that enriches the lines and enhances the atmosphere is inspired by the chain symbolising the underlying Greek culture. On the other side, there is a bar and a marble temple front at the kitchen doorway, creating the scenario of the myth. And the metal wine rack bonding to Bacchus the bar-restaurant is everywhere. The holy light highlights the bar with the marble table installed with a wine glass rack under cabinets. Upon closer inspection, several architectural details with vertical lines are essential in the entire restaurant. The designer Kevin explained: "Due to the super low ceiling here, the vertical lines are conducive to the sense of space, and I deliberately vacated more above head, which just solved the challenge of this inborn disability of the site."

photo_credit Steven Ko
Steven Ko

There was no lack of nature in ancient Greece, which became the backbone of Bacchus' design. The vertical pillar lighting from the ceiling of the general dining area forms into a vineyard where the god of wine lives, echoing the green plants on the bar counter. The wallpaper here is from Élitis, a French label, is found in subtle texture. Carefully look under your feet; the plates are spliced, and the turf is between the plates. The design treatment on the floor has been subtly extended to the VIP and activity area. The soft lighting in this area reveals the mysterious elegance of the ancient goddess. Imagine the era before any light pollution. The whole is presented in a sleek and sophisticated style and has functionality planned to match various themes of various usage and event. Last but not least, there is a control system on the motorised track light branded in Forma Lighting to adjust the focus without a fuss autonomously.

photo_credit Steven Ko
Steven Ko

Coming to the most astonishing part of the journey, the gods in ancient mythology represent nature and the origin of humanity. The master concept is shaping the outdoor area more like an imaginary paradise. The general dining area also utilises foldable full height doors to create a semi-outdoor design connected to the open space. The exterior floor was artificially sodded to respond to the turf from the arrival. The angular shaped parasols and the plant columns between each table also enhance privacy. Not only that, the hidden mesh lighting arrangement is cleverly used here, which creates isolation from the buildings nearby. The utopia is intoxicating that makes you unconsciously peregrinate to find your eudaimonia.

photo_credit Steven Ko
Steven Ko
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More