Product Spec Sheet


Product Spec Sheet

Balint House

Fran Silvestre Architects as Architects

A privileged place within a golf course near to Valencia is the starting point of this project.


The proposal is drawn with elliptical traces which contain the program and maximize the possibilities of local urban law by minimizing the volumetric impact on the site. Thus, a piece with a continuous façade that seems to lodge only one floor is set on the site. The aerodynamic visuals of it guide the eye towards the deepness of the neighbouring landscape.


The volume is placed leaving as much free surface as possible towards the southern edge of the plot for it to be used as a garden, while the lateral limits are blurred with vegetation. The other elements that compose the urbanization resemble the curved nature of the place's topography.


The inner space of the house is articulated through a central void which contains communications. Service spaces, installations and the kitchen are used to orthogonalize the curved trace of the lower floor, which opens to the garden. The upper floor with the rooms and the underground, opened to the patio, provide the house with more bounded spaces.


Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room's floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated façade, which is realized with a Solid Surface with a simple curve that doesn't require thermoforming to adapt to the geometry of the piece. The rest of materials used in the construction range from white to black, covering all scales of grey.


Other explanations can be superposed to this description, as the carpet of light which transforms the inside of the house as the hours go by.


Balint house

PORCELANOSA as Manufacturers

The elliptical shape of this house in Valencia is achieved with a continuous facade of solid surface material. The curving visual guide the eye towards the deepness of the house’s neighbouring landscape, being a golf course.


Four concrete supports on the lower floor hold the arched roof, from which the room’s floor hangs. This structure is covered by a monolithic, ventilated facade developed by Butech and realized with Krion Solid Surface (Snow White) in a simple curve that doesn’t require thermoforming in order to adapt to the geometry of the architecture.


The rest of the materials used int he construction range white to black and covering all scales of grey.


More from the Manufacturer:


Architect Fran Silvestre’s unmistakable style is portrayed in Balint House. A magnificent project starting with the aim of integrating a modern-styled house into the peculiar topography of a golf course located in the vicinity of the luminous city of Valencia. Hence, the elliptical shape of the building, an aerodynamic volume achieved by means of a continuous façade by Krion® solid surface Snow White, installed on the advanced system of ventilated façade by Butech.


White is the colour that completely dominates the indoor and outdoor of the house, only disrupted by the gleaming turquoise of the swimming pool, achieved by means of the World Blanco Almería mosaic by L’Antic Colonial. The different green tones in the garden and the surrounding vegetation picture the project conveying an air of solemnity.


The space is 772 square metres and it has been put together with three floors, which are distributed into an open central area, as a patio, covered by a skylight which lets the sunlight go through the house. On the top floor one can find the bedrooms, whereas on the ground floor there is the kitchen, and a wide dining-room can also be found making its way out to the garden. Last, but not least, the basement connects with the patio, working the latter as an important element to enclose the space.


The natural materials by L’Antic Colonial, present in the flooring of the house, overlap the different spaces of the Balint house. Therefore, in the communal areas the Wood Lovers Soft natural wood parquet with a 42x450cm great scale format planks has been used combined together with a radiant flooring system. As far as the rooms are concerned, the Eden Sand Soft natural wood flooring with a 20×240 cm format planks has been used, whereas, in the outdoor areas –patio, terraces and the adjoining areas to the swimming pool- the Silver Touch natural stone flooring has been installed.


Regarding the kitchen, the people in charge of the project worked in unison with Gamadecor in the design of a flexible indoor woodworking system, capable of integrating some elements such as a TV into the G-475 Matte Lacquered White kitchen furniture, offering a practical elegant finish because of the integration of the open fittings in the front. A dividing column tiled by the Athenas Polished White marble by L’Antic Colonial, also used as the floor tiling in the kitchen, separates this room from the dining-room.


Finally, the bathrooms, also floor tiled by Athenas Polished White marble by L’Antic Colonial , have been equipped with different products by Noken, such as the wall mounted taps of the Lounge series, as well as other products from the Lounge and Essence-c collections.

Balint Residence

Minotti as Manufacturers

Fran Silvestre Arquitectos realized the project


A home with an unexpected architectural twist, located near a golf course, in a town near Valencia.


The powerfully energetic architectural plan – by Fran Silvestre Arquitectos – is accented by the elliptical shape of the facade that overlooks the pool, resulting in absolute, continuous harmony between the indoor and outdoor environments.


The spacious living room is furnished with a generously-proportioned and comfortable corner composition of the Hamilton seating system, upholstered in white fabric, for an aesthetic appeal that is both fresh and naturally elegant.


Photography: - Interiors: Juan Rodriguez - Exterior: Diego Opazo

Share or Add Balint House to your Collections
DM HOUSE
next project

DM HOUSE

Private Houses
Valencia, Spain - Build completed in 2021
View Project