Banco Santander Data Center (former Banco Popular)

Banco Santander Data Center (former Banco Popular)

Architect
Arquitectos Ayala
Location
ABELIAS STREET, MADRID, Spain | View Map
Project Year
2012
Category
Banks

Offices

Commercial Landscape
Stories By
Arquitectos Ayala

Jansen

Alucoil

Nesite
© Lluis Casals
Product Spec Sheet

Banco Popular Headquarters

Arquitectos Ayala as Architects

We initially conceive the project as a whole extending from plot to plot in a way which users and visitors experience as natural and easily recognizable.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

Thus we suggested building a series office blocks which would form an interwoven whole. The other option, a single large building, was discarded to make room for a more versatile, flexible and domestic option. In this sense we prefer here to work around a formula rather than a form, taking as starting point a typological approach rather than an image.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

After discarding any solution which did not include the North-South orientation of the offices, an interwoven complex has taken its place which follows a trefoil formation in its ordering of the different office blocks. This is done to avoid that the building cast shadows on each other.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

In this chess-table disposition, the blocks both express their individuality and interdependence under a higher-order principle. The whole is unified through the bottom and top floors. Base and culmination provide the common link, the element that makes them one.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

Because of their size, the building in the calle Luca de Tena is dismembered into three units, while the building of Abelias consists of one unit. The unity of this collection of buildings and the singularity of the different pieces add to each other in a playful exchange of strong contrasts. Positive and negative appears as a result of the juxtaposition of empty and full, leaning and flying, static and dynamic, patios and blocks, which is perceived as a disquieting display of airborne shapes, one which invites us to experience contrasting compounds of serenity and mobility, security and surprise.

The pattern is transferred from one plot to the next without losing any of its coherence. In both plots the buildings face North and South in perpendicular communication, although the top and bottom floors are responsible for allowing to acommodate the strategy to the individual case and situation.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

The headquarters of the Banco Popular has to be understood as a whole, a single gesture which defines its occupants. Both the strategy behind it as well as its formal development leap from one to the other side of the motorway, and are recognizable in both buildings.

Typologically the building operates like a comb. The arrangement of the blocks allows its division into distinctive areas or integration with others so that the weaving strategy can be applied in different ways to floors, blocks, combs… The result is a whole that guarantees maximum flexibility.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

The arrangement entails the creation of patios over which the offices orbit. The patios are placed alternatively over the weaving structure, singled out in such a way that each can be recognized by its users, which avoids the typical confusion in this kind of buildings.

The patios attract the architectural attention of the building. In them, or around them, meeting, rest and communication spaces are created, spaces in which the casual character of the activity is promoted with the presence of light and greenery. The gardens of these patios are the most memorable aspect visitors will take with them when they leave the building. The offices empty out on these patios in search of scenery and light. In this context, we recall Sota’s “Where the sun comes in, doctors don’t enter”.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

Orienting the building along a north-South axis is mandatory. This is not just a matter of consuming less energy, given more natural light hours. Orienting the building in this way improves office work, especially where people work with computers.

It is evident that the repercussion of the façade prize per office m2 has to be harmonized with the well-being that a work space can offer, or, in other words, the quality of the light and the scenery to which the work space is exposed. This why we thought of a bay of 14,8 m breadth with light sources between 13 m supports. This creates an open and illuminated space, devoid of unnecessary elements and dark areas.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

Within this scheme a view of a transparent and open office-scape opens up. Via the open design of the space communication and interaction are promoted as necessary conditions for group work.

The different blocks are articulated along a series of longitudinal pieces which communicate the blocks perpendicularly, much as “spines” would. Here the centers of vertical communication are housed. These spines are the fix points that organize the floor as social foci, showing how to get from one block to the other and serving as rest and meeting places.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

Vertical transit has been encouraged enormously via the use of stairs. Apart from the energy efficiency of not having to use the elevator all the time, it improves the flexibility of floor use, the exchange between areas, as well as increasing the possibility of personal relationships. Footbridges and stairs alternate in a playful exchange of voids which lean out onto each other, and which will turn this space into an architectonic spectacle for visitors who, be it from the patio or the street look on the comings and goings along the corridors. The skin that envelops these volumes operates by catching the light and reflecting it as toned down shimmering. We are talking here of a series of solar reflectors made of ceramic cylinders which can control the light, and which in turn produce a velvety color play.

“…This is where our effort has gone and this is its raison d’être: to provide order to things. And if, in addition, harmony crowned our effort?” (Le Corbusier)

Caption
Caption

Shaded and secured

Jansen as Manufacturers

The new headquarters of Banco Santander in the Spanish capital makes an imposing mark on the city’s skyline. The outer façade has a barred effect which screens, protects and shades the interior, while the floor-to-ceiling glazed inner façades capture the light and give the building a sense of spaciousness. The strict security standards were met using the VISS Fire and Janisol C4 systems.

Read more in the online magazine SCALE

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals
photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

Read story in Deutsch

BANCO POPULAR

Nesite as Suppliers

Designed by Arquitectos Ayala, the new headquarters of the Banco Popular in Madrid (Abelias Building) was conceived following the “well” protocol, the standard that combines efficiency and wellness.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

With a building orientation along the north – south axis, a pleasant, functional and efficient work space has been created, characterized by natural light and wide open spaces. In addition to the various technologies used to reduce the environmental impact, the building also incorporates measures such as the promotion of sustainable transport and the rainwater harvesting used for the irrigation of the gardens.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

The Nesite raised floors (a supply of over 30.000 sqm) have been included in this excellent context thanks to their eco-sustainable specifications such as the use of 99% recycled and recyclable materials.

The Banco Popular headquarters is a LEED Gold building.

photo_credit © Lluis Casals
© Lluis Casals

MATERIAL SUPPLIED:

» 25.200 m2 of PG6AV0 with loose-lay carpet;

» 1.900 m2 of Tetris 32x600x1200mm;

» 3.200 m2 of PGF3AVZ with granite bianco berrocal;

» 1.800 m2 of PGF3AVZ with quartz;

» 900 m2 of PG6AVV with conductive vinyl;

» Structure MPM - MPH - BPC from 30 to 120 cm.

 

Client: Banco Popular

Contractor: Bovis Project Management

Architect: Ayala

Quantity: 33.000 m2

Year: 2016 - 2017

CREDITS: Ayala Architecture

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More