Barbershop OWN

Barbershop OWN

Architect
Line Design Studio
Location
Kaliningrad, Kaliningrad Oblast, Russia | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Melnikov Sergey

Barbershop OWN

Line Design Studio as Architects

Barbershop OWN is a project with a different look at what a modern barbershop should be.How can it be if we discard many imposed stereotypes about this kind of interiors?We focused on removing all unnecessary details from the concept of a traditional barbershop and creating a clean, minimalistic interior, shifting the emphasis to the comfort of guests and people working in it. "OWN" is not a business project aimed solely at commercial success, it is a local story, a matter for the soul, a family matter.

Initially, the space consisted of one irregular room with two monolithic columns in the center, a separate ledge at the entrance and a similar ledge in the main room. This configuration predetermined further interior zoning. The protrusion of the room at the entrance area is highlighted with a monolithic fill of color; it houses a wardrobe for things and work equipment. The recreation area in the form of a plywood cube is located in the second ledge of the room, by its location, setting the vector of movement towards the working area, along the reception desk - to the bathroom. The reception, with its triangular shape, bends around two columns in the center of the room and divides the common area from the working area. An irregularly shaped portal was cut from the working area in the wall for two doorways through which you can get to the bathroom and the staff room.

The approach to the choice of materials used in the project was also simple and straightforward - concrete, metal, 10/10 cm tiles create a cold barber atmosphere, but in conjunction with the dynamic texture of larch plywood they form a balance of materials and sensations in general. The main white walls with the texture of "starter plaster" are the background for all functional blocks of the interior from the above materials. The ceiling remained unchanged in almost the entire interior - monolithic concrete, only above the entrance area was the ceiling lowered to accommodate the main ventilation unit. Another additional material was cellular polycarbonate - a partition with doors to the bathroom and the staff room, as well as one of the sides of the reception desk, was made of it. The very structure of the rack is 4 mm brushed metal sheets.

The working area has 3 places for hairdressers with a wall of 10/10 cm square tiles, in which mirrors are embedded - the effect of introducing materials into each other. These elements are united by a cantilever work surface made of stainless steel.

The recreation area creates a sense of space in space, enveloping the visitor with its warm solidity of wood. A swing in this area hangs from the main ceiling, cutting its volume along the edge of the cube.

The circle in this interior is a reference to the shape of the clipper ears and appears in many functional and decorative elements. Large windows, almost the entire height of the room, illuminate the entire interior space. Artificial light plays a very important functional role in this interior. Each area is illuminated with its own light, which works as an element of function, not aesthetics. The working area is completely illuminated by light bulbs, chaotically suspended above the chairs. The reception is lit by a pendant light that follows the shape of the bar with the barbershop sign. The decorativeness of the interior is minimal, but it gives completeness to the entire space as a whole. Dried flowers in concrete pots, pots in the bathroom are picturesque blotches in the interior. Neon signs and symbols work as navigation, as well as decoration for individual zones in space. Atmosphere, function, details play a key role in the construction of the entire interior.

 

Material Used:
1. Luminaires above the working area - MDM TRU-BA
2. Almost all furniture (sofas, tables, hangers ....) was made according to our sketches.
3. Sockets switches - schneider electric
4. Doors leading to the bathroom - according to our drawings.
5. Bathroom faucet - FLUMEN

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
DoorsPolycarbonate Roofing
Sockets switchesSchneider Electric SE
Product Spec Sheet
Sockets switches
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More