Beach Hampton

Bates Masi Architects as Architects

Over 40 years ago, a couple purchased a quarter acre of land located 500 feet from the Atlantic Ocean. The state, county, and town codes evolved and what was purchased as a buildable lot had to undergo extensive negotiations to permit even the smallest house allowed. With a footprint of 15’ x 20’ and a height of two stories, 600 square feet was the largest house that could be built. The governing agencies determined the footprint, but there were conflicting regulations restricting the height. FEMA required the first floor to be elevated 6’ above natural grade, while the town restricted the height of the building to be 25’ above natural grade. With these limited parameters, the strategy was to explore the geometry of the building in section and how it can expand our perception of space.


Subtle shifts in the geometry of the building section maximize natural light and views to the sky, expanding the perception of space and openness while maintaining the 15’ x 20’ footprint. As the walls splay out from the base of the building toward the roof, the resultant void is a central light well. The bedroom and study are separated by clear glass walls on either side of the light well, but appear to be one large space. The acoustically divided rooms can be made more private by lowering the privacy shades.


To address the restricted height requirements, the floor and roof plates are engineered to be as thin as possible. Traditional ductwork is eliminated from the floors and roof and each space employs a separate, individually controlled, mechanical unit yielding higher energy efficiency. This unique way of addressing each space is a study in sustainability relating to building smaller and living with less.


Part of the approval process included a required raised portion of the site dedicated to storm water control and sanitary system. This portion of the engineering requirement was utilized by treating the raised area as the foreground to the architecture. The plinth is landscaped with a native grass that captures the patterns of the wind and references the nearby ocean waves. At the end of the path through the grass, the house is an object in the landscape perched on the edge of the plinth.


This 600 square foot house explores a geometric solution to create luxury with a minimum footprint. The experience and function of this small house is similar to the much larger neighboring homes, despite it’s limited size.


ww
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More