Blackburn House

Blackburn House

Architect
ArchiBlox
Location
Blackburn, Melbourne, Australia
Project Year
2015
Category
Private Houses
Tom Ross

Blackburn House

ArchiBlox as Architects

This family home is nestled amongst the gums, cantilevering dramatically over the sloped site so it feels more like a treehouse than a regular home.


With views from the site cascading down the hill towards Gardiners Creek Reserve in Melbourne’s Blackburn, this modular home crafted by ArchiBlox harmoniously embraces the natural context of the surrounds whilst maximising the sustainable orientation of the site. Separated into two wings to maximise the views, both forms cantilever dramatically over their lower edges sitting above the natural ground level.


The living area wing is elevated and sits proudly over a rocky native garden giving privacy to the living spaces within. Jutting past the adjoining bedroom wing with massive windows wrapping around the leading edge opens up viewing corridors towards the natural bush. Double height voids mimic the soaring nature of the native gums that are prolific in the area, natural timbers enhance the biomimicry and dark tones of other external elements create recessive forms.


The adjoining master bedroom wing is softened in appearance by the greying blackwood timber lining, becoming more reclusive and blending further into the bush surrounds emulating a warmth and privacy expected of the space within.


A northern wall runs the length of the living, kitchen and dining area. With high doorways sliding open to blend onto external living spaces annihilating the separation of indoor to outdoor.


Internally spaces are designed for life, minimising the footprint of the built form to maximise the liveability of the external. Family rooms, study spaces, day beds and circulation have all been thoughtfully planned to ensure that the family and has a future in this space is allowed to thrive.


The form harmonises sits with the beautiful natural landscaping, the cantilevered home and garden make the most of this sloping site creating stunning outlooks.Informal outdoor spaces wrap around the house including pool and dining area, combines with beautiful natural landscaping.


In essence, the uniqueness of this site within such a built up urban context was a pleasure to work with. Escaping the bustle of contemporary life and the noise of traffic down alleyways lined with trees and roofed with leaves was a joy. We only had the opportunity to touch this environment briefly but it has left lasting impressions on all of our team members who came into contact with it. It must be a joy to live with daily.


Project scope The construction of a sustainable contemporary home sitting within a native landscape. Living areas opening towards the east and north, views captured to the west. Overall 2 living areas, dining, kitchen, pantry, study, powder room ensuite and master bedroom occupy the middle level. Three bedrooms and a shared bathroom occupy the upper floor. Both are over the top of a garage and store area.


Project design intent and objectives. To minimize the internal circulation to ensure that the buildings footprint was reduced to the lowest figure plausible. Creating a “tiny house” with a big heart practically all internal corridors have been removed in a thoughtful an imaginative footprint.


Environmentally sustainable design principles and initiatives. Sustainable materials externally including FSC Certified Timber Large expanses of north glazing to the majority of habitable rooms. This only habitable space not to receive northern or eastern light is the master bedroom. Aluminium improved argon filled double glazed window units to the western windows were incorporated to ensure the natural aspect of the site could be capitalised upon with views towards the reserve. Energy efficient appliances. Low VOC internal paints, natural oils and decking oils. Native drought tolerant landscaping.


Some products used: 1. COLORBOND® steel in Monument 2. Clad in blackbutt timber FSC certifiedtimber 3. Matt Black Laminex 3. Essa Stone benchtop 3. Tasmanian Oak joinery and light fitting


We also had a reference from the client for this project. I was recommended to Archiblox through a friend. I met with Bill - The Architect and the whole thing just made sense.The designs are modern and sustainable, there is no need to tender for a builder and you get an architect designed house using their modular approach. I have had so many comments on my house and I love it. The Archiblox approach takes a lot of stress out the whole process, they are professional, creative and the build was on time! A beautiful house and a great experience! Thanks Ilona

Project Credits
Architects
Landscape Architects
Landscape Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo
6 Feb 2023 News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo

Set to open in the Fall of 2023, Toranomon Hills Station Tower marks OMA's first built tower in Toky... More

Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb
6 Feb 2023 News
Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb

Foundation Fietsklim presents the design of the Fietsklim, a construction designed to make climbing... More

Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete
6 Feb 2023 News
Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete

On Overhoeks, Orange Architects provided residential building The Line with a filigree grid in high-... More

Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More

LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion
3 Feb 2023 News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion

LMN Architects have completed the USD 2 billion statement expansion to the Seattle Convention Center... More

Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather
3 Feb 2023 News
Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather

In Shaoxing, China, the new é é é | BSH headquarters is a mixed-use complex con... More

Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More