Blagnac Conservatoire Of Music & Dance
Sylvain Mille

Blagnac Conservatoire Of Music & Dance

ppa • architectures as Architects

A contemporary conservatoire of music and dance must, we feel, be both a cello and a synthesizer. To consitute a highly specific instrument, like the former, and at the same time to have the ‘a-formal’ and adaptable plasticity of the latter.

photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille
photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille

Using architecture to organise context
The site of the conservatoire, at the southern limit of a large, landscaped park facing the high school in Blagnac’s Andromède district, is well served and clearly visible, but not very ‘framed’. Our proposal therefore sought to produce a facility that was open and could be walked through, reorganising around it the neighbourhood’s public spaces :
- A first, horizontal two-storey volume is set back along Boulevard Alain Savary. A large covered entrance angled towards the forecourt, positioned at the intersection of the east–west or north–south people flows across the site, scoops out the corner of the volume and constitutes the main entrance to the conservatoire to the south.
- Perpendicular to the former, a second, ground-floor volume faces the gardens on the north-east side of the site.
- The inversed ‘L’ formed by the two buildings frames a large, accessible garden bordered to the north by a walkway crossing the courtyard and  indicating a second entrance into the building, placing the facility at the crossroads of the neighbourhood.

photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille
photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille

Uniting music and dance
The layout of the conservatoire is the result of an organisation that is both inward-facing (it is an educational establishment) and open (it is also the major municipal facility for the neighbourhood):
- All the music teaching rooms are distributed around the outside of the upper floor of the main building, in an organisation that is fluid, flexible and expandable.
- The dance section is on the ground floor, with studios facing the gardens to the north.
- The organisation of the first floor frees up a large, double-height volume in the centre of the building. This forms a generous and flexible public area, accommodating the hall crossed through by city dwellers between the south forecourt and the garden on the north side, extended to the west by ‘adaptable’tiered steps giving access to the first floor.
- The auditorium completes the centre of the project, at the interface between music and dance. The stage is equipped with a mobile double backdrop on the hall side. This simple technical device can be retracted to use the whole central space. This space is thereby the ‘changing’ heart of the building, making it possible to imagine all kinds of stage set-ups (end stage, traverse, etc.), reflecting the evolution of teaching and practice in music and dance.

photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille
photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille

The organisation proposed thereby allows for both the independence of the different entitities, and their coming together in the shared and modular heart of the conservatoire.

photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille
photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille

Structure and envelope
The functional organisation of the project is simple and stringent, as are its structural principles, visible in the materiality of the building. The main, two-storey volume of the building is organised structurally around the centre of the project, by means of two concentric ‘enclosures’ of pierced walls in reinforced concrete, which support the first-floor and roof structures. The single-storey building that accommodates the dance studios is built entirely in raw concrete, visible on the facade. This simple and repetitive structure is clad:
- Inside, at the heart of the project, pleats of acoustic panelling in untreated timber alternating absorbant and reverberating surfaces cover the walls and ceiling of the hall and auditorium.
- Outside, the pleats are picked up in the facades of the main volume in the form of a perforated metal mesh, pierced with ‘gills’ that open outwards to form suncreens. As a counterpoint to the overall horizontality of the building and site, it also gives a very simple vertical rhythm, whose materiality plays with the sunlight throughout the day.

photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille
photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille

The Blagnac Conservatoire aims to constitute an efficient instrument for the teaching of music and dance, but also a space that is able, in both urban and architectural terms, to stimulate and/ or to adapt itself to new practices.

photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille
photo_credit Sylvain Mille
Sylvain Mille

Team:

Architects: ppa●architectures
Associate director: Guillaume Pujol
Project leader: Sylvie Bouet
Architects: Quitterie Bourgela and Clément Prévôt
Acoustics: Lamoureux
Quantity surveyor: Execo
MEP: Soconer 
Structure: Terrell 
Groundworks: Techni-Cité Urbaine 
Coordination: Keyros 
Earthworks: Eiffage TP 
Main structure: GCC 
External joinery: SMAP
Plasterwork / suspended ceilings: Massoutier
Internal joinery / timber panelling / furnishing / metalwork / facades: GBA
HVAC / plumbing / BMS: Quercy Confort
Electricity: Bouygues Energie 
Green spaces: Caussat 

Caption
Caption

Materials Used:

Roofing: CDS 
Internal joinery / timber panelling / furnishing / metalwork / facades: GBA
Mobile walls: Eole 
Seating risers: Hugon 
Tiled floors: Lacaze
Sports flooring: Soremat 
Rubber flooring: CermSols 
Painting: ETR 
Elevators: Schindler 

Caption
Caption
Project Credits
Landscape Architects
Green Spaces
Earthworks
Quantity Surveyor
Product Spec Sheet

ElementBrand
Mobile WallsEOLE
Seating RisersHUGON
ElevatorsSchindler Elevator
Product Spec Sheet
Mobile Walls
by EOLE
Seating Risers
by HUGON
Elevators
Project Spotlight
Product Spotlight
News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More

Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic
23 Feb 2024 News
Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic

Designed by Prague-based architectural studio ADR, Bučina Cottage is a contemporary residence for th... More