Botanica

Botanica

Architect
Guz Architects
Location
Singapore
Project Year
2018
Category
Housing
Patrick Bingham-Hall

Botanica

Guz Architects as Architects

CLIENTS BRIEF

The client requested an exciting dynamic house that made the most of the spectacular steeply sloping site which overlooked the world heritage site of the botanic gardens.


The clients brief was very much an organic process, in the making, with rooms being added as the design developed. This made it hard to maintain a coherent design, so constant rationalisation of the spaces and the overall massing was a continual process.  


Feng Shui also played a major role in determining elements of the design, such as the round lift and angling of the front door.


PLANNING CONSTRAINTS

The site sits on the busy Cluny Road facing the entrance to the botanic gardens. From the road, the site sloped up steeply to a platform level many metres above road level. 


Vehicular access to the site was therefore difficult and was a major determinant on the design. To minimise the discrepancy between the 1/F platform level and the road level it was decided to enter at basement level and to create a light airy basement entry a courtyard was sunk down with a landscaped pond and waterfall to introduce the connection with nature. Even adopting this strategy meant the driveway had to be sinuous and steep.


Because of the prominent raised nature of the site and the prominent placing of the building overlooking the road we decided to make the building appear light and to ‘float’ with large cantilevers of thin elements to reduce the apparent mass of the building seen from the road.


MATERIALS AND METHODS OF CONSTRUCTION.

For the lower floors RC construction was adopted, but for the upper floors and combination of RC and steel was used to achieve the large cantilevers. The attic floor was entirely steel structure with an aluminium roof that also supports a large array of photovoltaic cells.

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Energetix Pte LtdSolar Photovoltaic System -Stion
Sheet Metal International SystemsAluminium roof cladding - NOVELIS FALZONAL
VILLA FULLY
next project

VILLA FULLY

Private Houses
Fully, Switzerland
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter