Brac bookstore in Florence
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
ChairsConnubia
TUKA, Cozy, Sixty
LightingKartell
Floor Lamp Geen-A
Coffee tableBroste Copenhagen
Podium Rillo
CarpetsBolon

Product Spec Sheet
Lighting
Chairs
TUKA, Cozy, Sixty by Connubia
Lighting
Geen-A Floor Lamp by Kartell
Coffee table
Podium Rillo by Broste Copenhagen
Carpets
by Bolon

Brac bookstore in Florence

DEFERRARI+MODESTI as Architects

The new brac bookstore, which the architecture studio deferrari+modesti created by expanding the original core of the bookstore with kitchen that originated in florence in 2009, recovers the liveliness of the first intervention and revamps the idea of an articulated, diversified, welcoming space. Just a stone’s throw from piazza della signoria and the uffizi gallery, hidden among the many courtyards of the historic center of florence, the brac bookstore reveals itself as a place of sociality, secret and enchanting, where one can read, eat, drink, or simply spend time in a cozy and hospitable environment. A reinterpretation of the idea of the classic café littéraire.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

The architecture studio DEFERRARI+MODESTI (architects Javier Deferrari and Lavinia Modesti) - which had already designed and given identity to the interiors of the Brac bookstore in 2009 and conceived its restyling in 2016 - has recently completed the extension project, necessary to accommodate a constantly growing public and the rich calendar of events and presentations. The expansion project confirms the atmosphere of the bookstore and its identity through a layout that is open to a variety of possible uses.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Brac opened in Florence on Via dei Vagellai in May 2009. A place for meetings and sharing ideas, dedicated to the enjoyment of art and food. Its two owners, Melisa and Sacha - she a bibliophile with interests in art and contemporaneity, he a chef specializing in vegetarian cuisine - launched the “bookstore with kitchen” formula, which was immediately welcomed with great enthusiasm in the city. Already in this first arrangement, Brac’s space was defined by an inventive intervention by the architects, which was able to create an articulated and diverse environment, albeit in its small scale.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

The success of the bookstore consequently led DEFERRARI+MODESTI to conceive its restyling in 2016, characterized by ingenious and yet extremely simple ideas capable of creating a cozy and comfortable atmosphere within a limited space. A few years later, in 2021, the architects embarked on a project to expand the bookstore, which stems from the clients’ need to extend the area for the display and sale of books, as well as the desire to define a fluid and versatile space in which to host all activities related to book presentations, readings, events and workshops.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

This latest recent intervention reuses and renovates the premises adjacent to the existing bookstore, defined by large rooms with arches and barrel-vaulted ceilings and traditional Tuscan finishes, such as brick vaults and terracotta floors. It is an interior space belonging to the historical fabric of the city of Florence, organized into three major rooms. Each of these possesses different sizes, shapes and heights, which become references for the new system of furniture and scenography. The project builds precisely on the constraints of the space and then turns them into assets, working on specific set-ups and using a variety of devices and configurations. The sequence of the three main rooms is thus reorganized and rethought as part of one large interior, punctuated by rooms each characterized by a specific atmosphere.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

— The new entrance hall is accessed directly from the street-facing storefront on Via dei Vagellai and from the passageway that internally connects to the original core of the store, whose colors and furnishings are echoed to clarify a unifying theme with the first intervention. The visitor is thus welcomed by the display of books, organized on a series of tables at different heights and wall bookcases.

— The second room one encounters as one travels through the new library spaces is the central room, organized around a large bar counter, which is configured as a single volume in green lacquered wood with green marble tops. On the walls are several bookcases. Presentations and public readings of books are held in the central room.

— The third room is dedicated to group work and readings for children and young people. The entire third room, which in turn is divided into flexible and diverse spaces, thus features a lively combination of primary colors, such as the yellow of the carpet, the blue of the “ communal table” and the environment for younger children, and the red background of the wooden bookcase.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

• The blue space, which defines a special portion of the third room, is intimate and enveloping. It is a space of respite, where one can sit, play, flip through a book, and imagine other worlds. The blue color breaks with the sequence of the preceding spaces and gives this room a more intimate, still dimension.

• Also in the third room, next to the blue space, a combination of tables offers the possibility of a single “communal table,” dedicated to study, reading and shared work. The system is modular, designed to divide and aggregate in various forms, depending on its uses. It is in this part of the space that workshops for children, presentations for a wider audience, read alouds, and moments of discussion can be hosted.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

Each room is occupied by a variety of furniture elements, custom designed by the architects, with different finishes, volumes and geometries. In fact, the project exploits the capacity for furniture to act as a spatial device, a tool for orienting the actions of the public and the rhythms of the their activities. The architects’ intervention is based on the desire to recompose the interior space and then break it down into a variety of functions and relationships. Thus, the furniture performs different tasks: work surface, book display, seat, container, scenography, filter.

The color palette, already present in the first project for Brac, is revived and enhanced with bright color accents. New materials are added with the new intervention; from natural multilayer wood to painted panels, from lanolin-painted boards to painted OSB surfaces. The project also uses wood as cladding for the volumes that conceal service spaces. These become elements to emphasize the proportions and heights of the rooms, as in the case of the light wood volume behind the bar counter, which takes the greatest height of the space.

The sequence of rooms is delineated and punctuated by carpets, which in their shapes seek both to connect the various spaces and to highlight differences between areas. The carpets all have the same texture, but come in different shades; they are made of PVC, easily washable, yet their texture conveys a cozy feeling. Various lounges are distributed in the rooms, with different types of seating, for reading a book, conversing or simply hanging out. The new intervention also had to deal with the scarcity of natural light, which filters into the space through the only street facing window and the two apertures to the inner courtyard. As a result, the new rooms are illuminated through unobtrusive technical fixtures and more decorative lighting, warm and punctual, inserted into the various reading and seating areas. The two pendant lamps are iconic objects, which characterize the counter area and the communal study area.

photo_credit Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo
Anna Positano, Gaia Cambiaggi | Studio Campo

The entire lighting system gives the rooms a cozy and informal atmosphere with a contemporary feel. The project places the public at its center through the warm and open dimension of the new interiors, where time seems to dilate and reading, fine dining and contemporary arts find space.

Team:
Architect: DEFERRARI+MODESTI - Javier Deferrari, Lavinia Modesti
Project team: Javier Deferrari and Lavinia Modesti with the collaboration of Oliviero Martini
Photographers: Anna Positano, Gaia Cambiaggi - Studio Campo

Caption
Caption
Caption

Read story in Italiano

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Introducing Partner Geopietra
19 Apr 2024 Partner News
Introducing Partner Geopietra

Geopietra® is an international brand and an Italian company founded in 1996, specialized in the... More

Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House
18 Apr 2024 News
Shigeru Ban’s Paper Log House at Philip Johnson’s Glass House

In New Canaan, Connecticut, Shigeru Ban: The Paper Log House has opened as part of the 75th annivers... More

10 commercial buildings that benefit from planted facades
18 Apr 2024 Specification
10 commercial buildings that benefit from planted facades

The integration of nature into architecture marks a proactive urban response to the climate emergenc... More

Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular
17 Apr 2024 News
Hudson Valley Residence by HGX Design draws inspiration from local agricultural vernacular

New York City-based creative studio HGX Design has completed the Hudson Valley Residence, a modern,... More

Key projects by Perkins&Will
17 Apr 2024 News
Key projects by Perkins&Will

Perkins&Will, a global interdisciplinary design practice, places architecture at its core. With... More

Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th
16 Apr 2024 News
Archello Awards 2024 – Early Bird submissions ending April 30th

The Archello Awards is an exhilarating and affordable global awards program celebrating the best arc... More

Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone
15 Apr 2024 Innovations
Albion Stone creates stone bricks from “unloved” stone

A stone brick is a sustainable building material made using stone blocks and slabs that do not meet... More

25 best engineered wood flooring manufacturers
15 Apr 2024 Specification
25 best engineered wood flooring manufacturers

Engineered wood flooring is a versatile building product that offers several advantages over traditi... More