Broadway Loft - Gilsey House

Broadway Loft - Gilsey House

Architect
Worrell Yeung Architecture
Location
Manhattan, New York, NY, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
Alan Tansey
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
TapsVOLA
Bathroom TilesFlorim Ceramiche
Bathroom Tiles14oraitaliana
ManufacturersBAS Stone NYC
FlooringMadera Furniture Company

Product Spec Sheet
Taps
by VOLA
Bathroom Tiles
Bathroom Tiles
Manufacturers

Worrell Yeung Expands Unique Loft in Manhattan's Historic Gilsey House

Worrell Yeung Architecture as Architects

Worrell Yeung’s Broadway Loft project consists of the gut renovation of a unit
in the NoMad neighborhood of Manhattan’s historic Gilsey House building, originally a Beaux Arts style hotel built in 1867, for a couple and their young son. The family had lived in the apartment for nearly 14 years and had been looking to purchase a new home to solve their growing need for additional space, privacy, and storage. After searching, however, the couple realized they owned a unique space with deep personal significance; it had been with them through multiple life-changing events, including the loss of a child. If redesigned to create more storage, enhanced access to natural light, and an additional bathroom and bedroom, it could be their ideal home—one still filled with important memories, but also embodying their transitions and growth as a family.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

The design intervention by Worrell Yeung removed all existing walls to highlight the historic windows, plaster molding, and steel structure of the space. The loft is organized as a large open space in which various programmatic block elements are placed (foyer, stair/bookcase, fireplace, kids bookcase/stair and kitchen), creating harmonious ambiguity between open space and partitioned rooms. Utility and storage was paramount to the design of each programmatic element. Says Worrell Yeung co-founder Max Worrell, "Exposing the sprinklers and steel structure throughout adds a certain richness to the loft, allowing the reductive forms of the
storage elements to be more minimal.”

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

The gray lacquered entry foyer contains a closet, a concealed wet bar, and display niches. A semi-open ash wood bookcase extends to form a staircase leading to a guest sleeping loft above. The neutral, elegant case serves to highlight its contents: the couple’s eclectic collection of books, sculpture, and ephemera. Some objects point to their respective careers in law and acting and one of the owner's early studies as a painter; others embody their mutual interest in art history, vintage games, and theatre.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

“When we started talking about the material palette, the idea was always to have really beautiful materials, like the bone white floors, but also let it be very neutral. We knew the clients had a lot of art and colorful furniture, so we wanted to let the architecture exist more calmly in the background,” says Worrell Yeung co-founder Jejon Yeung. “The introduction of the ash wood elements, monolithic gray pieces, and calmer marbles and stones are meant to let the art to pop out.”

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

Hugging the living room wall, a long element of ash wood and richly patterned Calacatta Black marble integrates a desk, book storage, and a fireplace. The built-in lies low on the wall, leaving ample space above for a salon display of the couple’s vibrant art collection, including figurative paintings by Yue Minjun and George Segal, a portrait of the wife, and a graphic vintage poster for the 1965 Italian film Break Up, among many other works—some purchased from local artists and street vendors, some gifted from friends who are painters, and others which are family
heirlooms. Tall windows that overlook Manhattan flood the desk and art wall with natural light.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

In contrast, the kitchen is composed of a minimal, gray lacquered island and freestanding cabinet, with accents of the Calacatta Manhattan marble that anchors the heart of the apartment. Here, color enters the space through two large-scale, boldly graphic paintings of women. For the second bedroom, the organizing element is a deep turquoise staircase leading to a sleeping loft that doubles as a bookcase, storage, and play platform, providing a moment of vibrant color in the room that the child selected himself.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

Throughout the apartment, white stained wide plank ash wood floors were used to brighten the space. Reclaimed wood doors previously salvaged in the loft, were re-salvaged and refurbished to create a deliberate historic insertion into the gray walls housing the guest bathroom and utility room. Complementing the salvaged wood doors, a graphic wall tile with a black-and-white wood-grain imprint clads one bathroom. The room is distinguished by bold patterns—the black-and-white floor porcelain tiles resemble terrazzo—and punctuated with pops of marigold
yellow in the faucet and light fixture. T​he master bathroom is more muted, with a custom ash wood vanity and light blue resin vanity top against concrete floors and ecru, textured wall tiles with troweled striations.

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

Says Yeung, “The clients had some unique and fun requests such as crawling height sleeping lofts, bookcase stairs, sprinkler pipes painted pink, a blue sink. But we listened. It was a journey and mutual goal to see how playful we could be while keeping it sophisticated and timeless.” Adds Worrell, “We created an efficient layout that added an additional bedroom and bath, but also made the living space larger, more airy with more access to daylight.”

photo_credit Alan Tansey
Alan Tansey

“It’s expanded our lives, it’s a renovation that’s expanded the way we live,” says thehomeowner. “We’ve always loved to entertain, but it’s very different now that we have a beautiful place to do it.”

photo_credit Worrell Yeung
Worrell Yeung
photo_credit Worrell Yeung
Worrell Yeung

 

Featured Projects
Latest Products
News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More