Broombank

Broombank

Architect
SOUP Architects
Project Year
2012
Category
Coasts

Private Houses
Stories By
SOUP Architects
Andy Matthews

Suffolk House

SOUP Architects as Architects

The proposed works involve major alterations to the existing house. The ambition is to transform the existing property into an energy-efficient, contemporary house re-using as much of the original two-storey structure as possible. After careful mapping of the surrounding garden, it was clear the fall of the topography over the site could be used to embed the dwelling into the landscape, giving the dwelling associated thermal and aesthetic benefits. The garden to the rear of the property is to be retained. In addition, our proposals include for a new 15m long external swimming pool. The ground floor comprises of flexible living spaces opening out to the south-facing garden and four bedrooms. The three bedrooms along the west elevation have direct access to the garden via glazed doors. The first floor comprises of the master bedroom and additional living space set in from the Ground Floor footprint to reduce the visual scale of the house in the landscape. The layout to the existing site entrance and forecourt remain unaltered. The proposed entrance to the house is retained in its original position, adjoining the garage. This location enters you in the centre of the house on an axis with the magnificent oak tree, which sits on the sites south-west perimeter next to the marsh land. The re-introduction of the existing topography on the eastern elevation has created a natural datum between the ground and first floors. Below this datum, we have proposed a heavy, rough, cast concrete finish. This is to emphasise the continuation of the ground created by the datum. Over time, this material will inherit a pleasing natural patina, further blending the house into its landscape. Above the datum the proposed lightweight first floor ʻpavilionʼ has a white smooth render finish. This contrast creates a visual hierarchy, which in turn reduces the visual perception of the bulk and massing. High performance aluminium framed glazing ties together the ground and first floor material palette.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersGlazing Vision Europe
ManufacturersModular Lighting Instruments
ManufacturersFlos
BricksPetersen Tegl
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Flos
Bricks
The North Wing Nordfløjen
next project

The North Wing Nordfløjen

Hospitals
Copenhagen, Denmark - Build completed in 2020
View Project