Brown House

Brown House

Architect
Urbanscape Architects
Location
Toronto, ON, Canada
Project Year
2019
Category
Private Houses
Adam Williams

Brown House

Urbanscape Architects as Architects

An architectural project transforms a bungalow into a contemporary home for an active family of four who had lived in it for 15 years. The lifestyle of this growing family had evolved over the years, and their old house did not accommodate their new way of living.

 

Detached, both physical and visual from its context, the new, steel-frame house rise three storeys high in off-set cubes—each cladded in a distinct material, and representing a particular purpose. An office for two occupies the inside of one of these expressive, cubic volumes on the facade—placed at the front of the house (above the garage), and exhibited to the street. It’s over-sized windows overlook the streetscape and keeps the owners—whom like most people work from home these days—engaged with the ‘outside’. A floor-to-ceiling tailored wine cellar separates this office, physically, from the rest of the house and at the same time provide a visual semi-transparent barrier within the  house.

 

Open concept, private and social, the rest of the second floor caters to the convivial lifestyle of the residents with a double kitchen island, a dining area, a generous living room, a fireplace, and large-scale windows that overlook the pool in the backyard. Above the office space, on the third floor, the bedrooms rotate around a central atrium that is lit by a sculpted skylight. This central hall also overlooks the second floor’s entertaining area and the backyard beyond; and, together with the bedrooms, sit within another cubic volume the house. A staircase lead the movement back to the main floor and further down to the first floor that house an entrance to a double garage, an entertainment room, an exercise room, and a guest suite.

 

This fully-automated home, with efficient HVAC and Electrical system, is covered and finished in custom white oak millwork—sculpted for this vast open space. The millwork offer a visually coherent aesthetic in contrast to the light-coloured porcelain tiles.

 

Result of an intimate and creative collaboration with Barroso Homes, this turned-key-delivered architectural project sculpts a contemporary home expressed through geometric forms, contrasting materials and highly-efficient, automated systems.

 

Material Used :
1. Inline Fibreglass Window
2. Door Studio – Aluminum sliding door
3. Equitone – Facade Cladding 
4. ACM – Facade Cladding
5. Stone Tile – Porcelain Tiles

This story is available in multiple languages
Share or Add Brown House to your Collections
Project Credits
Structural engineer
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade Cladding Equitone
Aluminum sliding doorDoor Studio
Fibreglass WindowInline Fibreglass Windows
Porcelain TilesStone Tile International
Product Spec Sheet
Facade Cladding
Aluminum sliding door
Fibreglass Window
Porcelain Tiles
SC Johnson Fortaleza Hall
next project

SC Johnson Fortaleza Hall

Memorials and Museums
Racine, United States - Build completed in 2010
View Project