Carbonado Residence 1

Carbonado Residence 1

Architect
23DC Architects
Location
Panipat, Haryana, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Purnesh Dev
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
WindowsSCHÜCO
WallpapersGLAMORA S.r.l
LightingOsram
FurnishingsD'Decor
ACDaikin
KitchenHacker Kitchens India

Product Spec Sheet
Windows
by SCHÜCO
Wallpapers
Lighting
by Osram
Furnishings
by D'Decor
AC
by Daikin

Carbonado Residence 1

23DC Architects as Architects

Residence 1 is the first project in the 23DC’s Carbonado Series which is inspired by “Carbonado”, commonly known as the Black Diamond, the rare gem. The house stands in recently and exclusively developed area of Ansal Sushant city of Panipat, Haryana. The prospect of the client is to explore the expression of architects who could read the surroundings and design unrepeated and unique.

This residence with modern architecture defined by characteristics of Carbonado - Black & Grey colors and irregular edges, form a cohesive whole as an expression. The representative elements of black diamond including free composition are frequently applied. The black color offers an appropriately elegant setting for the house wishing to appear high-end.

The house is designed in such a way that the exterior gesture is powerful and the subtlety of the interiors have particular experience for each space. The approach to fulfill the desire of the family to endure sereneness with harmonious subtle mood for interiors to reflect in their living standards. The interiors of the house capture a balance between comfort and minimalism to create an environment that encourage the feeling of warmth, contentment and calmness.

The three storey building is the residence of two brothers with joint family. The functions are divided as per the floors. Ground floor and first floor are for private domain of families respectively and second floor for their interactivity collectively. The house is essentially designed around a central open to sky space with all other spaces over looking into it.

Modern, clean lines and solid pieces have prominent focus in the design. The axis that holds the entrance is allowing the visual connection within the house, up to the backyard.

To bring in lifewith good natural light and ventilation to interior of the house, the pleasant shaded open to sky space invites with alacrity.

The connection to the outdoors with seamless full height windows creates a light flooded ambience and intimate atmosphere.

In the articulated frames, the kitchen walls become a playful composition accompanied by depth, variation and communicative connection with living and outdoors.

The interiors of the house holds composition of very minimal elements that dialogue with each other with their respective materials. Muted andsubduedcolors are incorporated to keep the entire space feel cohesive and uniform.

The intent is to forge a strong interrelation of indoors with outdoors and nature, to enhance quality of life and creatingopportunities to experience a quantity of recreation moments.

The simplicity and relevance of interior design with light, minimalist and smooth walls, which offers a peaceful living space, is in contrast to the dark exteriors where the black color and form of the house creates a striking graphic against the surroundings.

 

Material Used :
1. SANWAR - Stone - Sand blasted finish
2. SCHUCO - Windows
3. DAIKIN - AC
4. KONE - Lift
5. MEIWEI - Furniture
6. QUEO - Sanitaryware
7. VIERO - Texture Paint - Granite Granuals, Grey Chisel Stone, Aluminium Louvers
8. LUNA WOOD - Solid Outwood, Basalt Cobbels
9. NEXION - Matt Finish Tiles, Natural Veeners, Solid Teak Wood
10. DDecor - Furnishings
11. GLAMORA - Wallpapers
12. WHITE DOMUS - Artefacts

This story is available in multiple languages
Share or Add Carbonado Residence 1 to your Collections
Project Credits
Spiegelzaal - Willem Twee Music and Art centre
next project

Spiegelzaal - Willem Twee Music and Art centre

Cultural Centres
Willem Twee, Boschdijkstraat 100, 5211 VD ’s-Hertogenbosch, The Netherlands - Build completed in 2018
View Project